Actueel

Nieuws

Zonnebloemen op veld House of Delft Lokaal nieuws dinsdag 14 augustus 2018

Zonnebloemen op veld House of Delft

Het begon met één zonnebloem, maar de afgelopen weken zijn er wel honderden uitgekomen. Na het succes van het tulpen dit voorjaar zaaide Stichting DelftBloeit voor de tweede keer een bloemenveld in naast station Delft.

Na het succes van het tulpenveld eerder dit jaar, heeft Stichting DelftBloeit het veld aan de noordkant van station Delft opnieuw in een bloemenzee veranderd. Op het braakliggende veld waar binnenkort House of Delft wordt gerealiseerd, zijn de afgelopen weken honderden zonnebloemen opgekomen.

Niet gemakkelijk
De droogte heeft het de planten niet gemakkelijk gemaakt. Wekenlang bleef het dan ook spannend of ze uit zouden komen. Simon Huiberts, oprichter en bestuurslid van Stichting DelftBloeit, wachtte dan ook niet op regen. Hij leende een sproei-installatie van Duurzaamheidscentrum De Papaver en zette die aan het werk. “Dat was een heel gedoe”, vertelt Simon. “Je moet uren sproeien per plek en het veld is groot. Ik zette hem dus ’s avonds aan en zette ’s nachts een paar keer de wekker om de sproeier te verplaatsen.” 

Gestolen
Helaas bleek het te optimistisch om de installatie aan zijn lot over te laten: op een ochtend kwam Simon terug en was de pomp gestolen. “Toen wist ik het ook even niet meer”, verzucht Simon. “Je doet zo je best, maar als alles tegenzit is het lastig optimistisch te blijven.” Gelukkig lukte het hem de pomp te vervangen én viel er af en toe een voorzichtige bui. Dat deed de bloemen goed: eind juli kwam de eerste zonnebloem tevoorschijn. Wat een opluchting! Een week later bleek het harde werk en doorzettingsvermogen niet voor niets te zijn geweest: aan alle kanten komen de bloemen uit en nu staat het veld vol in bloei.

20.000 pitten
Begin juni plantte DelftBloeit 20.000 zonnebloempitten aan de noordzijde van station Delft. De Stichting wil de Delftse binnenstad vergroenen en verbloemen. Met name (tijdelijk) braakliggende terreinen zijn hier geschikt voor: het is tenslotte in ieders voordeel als deze er groener uitzien. Intussen maakt DelftBloeit alweer plannen voor het volgende veld. Of het weer tulpen worden, en waar? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Facebook of de website van DelftBloeit.

Lokaal nieuws maandag 13 augustus 2018

'Prieel' op het werkterrein Nieuw Delft

Op het werkterrein van Nieuw Delft staat sinds enige tijd een opvallend, zwart object: de zogenaamde 'ecotoren'. Indebuurt Delft vroeg ons om uitleg.

Op het werkterrein van Nieuw Delft staat sinds enige tijd een bijzonder object: een bochtig, stalen frame met een brede pijp in het midden. Wat is de functie van deze zogenaamde 'ecotoren'? Indebuurt Delft vroeg ons om uitleg. 

Onder wat nu de bouwlogistieke zone is van Antoni, de zelfbouwwoningen en Guldenwater, zoeven dagelijks tot wel 300 treinen per dag de spoortunnel door. Het bovengrondse bouwwerk dat korte tijd geleden verscheen maakt daar deel van uit. Op deze plek zit namelijk een uitblaasvoorziening, die noodzakelijk is voor een goede ventilatie van de spoortunnel.

Over een aantal jaar verandert de bouwlogistieke zone in fasen in het Van Leeuwenhoekpark: een langgerekt park dat van het busplein doorloopt tot aan de Abtswoudeweg.

Laatste appartement verkocht op Kavel Special Urban Villa Lokaal nieuws dinsdag 07 augustus 2018

Laatste appartement verkocht op Kavel Special Urban Villa

Bouwgroep van Leeuwenhoek realiseert een kleinschalig appartementengebouw met 8 appartementen en een atelier/praktijkwoning op de 'kavel special Urban Villa' op veld 3. Het laatste appartement in dit gebouw is verkocht!

Op de 'Kavel VLK Special: Urban Villa’ realiseert Bouwgroep van Leeuwenhoek een kleinschalig appartementengebouw met 8 appartementen en een atelier/praktijkwoning. Als bijzonderheid realiseren zij voor gemeenschappelijk gebruik op de hoogste woonlaag een studio met een royaal dakterras. Het appartementengebouw ligt op veld 3 naast Antoni in Nieuw Delft. Er was nog een hoekappartement in dit gebouw beschikbaar op de eerste verdieping maar deze is inmiddels verkocht.

 

 

Vrijwilligers gezocht! Wie wil meetinstrumenten voor klimaatonderzoek in zijn huis? Lokaal nieuws dinsdag 07 augustus 2018

Vrijwilligers gezocht! Wie wil meetinstrumenten voor klimaatonderzoek in zijn huis?

De TU Delft is op zoek naar bewoners of bedrijven rondom het toekomstige Van Leeuwenhoekpark uit bijvoorbeeld de Engelsestraat en/of Coendersbuurt die meetinstrumenten in hun woning of onderneming willen voor binnen-metingen.

Het Van Leeuwenhoekpark wordt een 'laboratorium voor klimaatonderzoek’ en tegelijkertijd 'de proeftuin voor Nederland'. Na de zomerperiode worden meetinstrumenten voor klimaatonderzoek geplaatst door de TU Delft op de toekomstige locatie van het Van Leeuwenhoekpark in Nieuw Delft. Op diverse punten in en rond het park worden dan klimaataspecten als windsnelheid en luchttemperatuur gemeten. Als het park is aangelegd, worden die metingen voortgezet en zo wordt inzicht verkregen in de effecten van een groen gebied in een overwegend 'stenige stedelijke omgeving’.

Voor meer informatie over de plannen van de TU Delft en OBS voor het Van Leeuwenhoekpark klik hier.

Vrijwilligers gezocht!
De TU Delft is nog op zoek naar bewoners of bedrijven rondom het toekomstige Van Leeuwenhoekpark uit bijvoorbeeld de Engelsestraat en/of Coendersbuurt, die meetinstrumenten in hun woning of onderneming willen voor binnen-metingen. De meetinstrumenten worden momenteel nog ontwikkeld, maar naar verwachting hebben ze het formaat van een hand, zijn overal te plaatsen en gebruiksvriendelijk. Interesse? Voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar M.M.E.Pijpers-vanEsch@tudelft.nl

 

 

Toekomstig Van Leeuwenhoekpark wordt laboratorium voor klimaatonderzoek Lokaal nieuws maandag 30 juli 2018

Toekomstig Van Leeuwenhoekpark wordt laboratorium voor klimaatonderzoek

Na de zomerperiode worden meetinstrumenten voor klimaatonderzoek geplaatst op de toekomstige locatie van het Van Leeuwenhoekpark in Nieuw Delft. Lees het verhaal hierachter...

Na de zomerperiode worden meetinstrumenten voor klimaatonderzoek geplaatst op de toekomstige locatie van het Van Leeuwenhoekpark in Nieuw Delft. Waarom eigenlijk? We vragen het aan Isidoor Hermans (projectdirecteur Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft) en Marjolein Pijpers-Van Esch (assistant professor bij de TU Delft).        

Hermans opent: “In het nieuwe stadsgebied Nieuw Delft komt het Van Leeuwenhoekpark letterlijk op het dak van de spoortunnel. Het park begint bij het Centraal Station Delft en loopt door tot Leeuwenstein. Een gebied van ongeveer 2,5 hectare, gemiddeld 40 meter breed en 600 meter lang. Bij de aanleg van het park wilden we uiteraard het thema innovatie terug laten komen. Het was Marjolein Pijpers-Van Esch van de TU Delft die voorstelde om van het toekomstige park een ‘laboratorium voor klimaatonderzoek’ te maken.”

“Elk jaar zijn er hitterecords”, vult Pijpers-Van Esch aan. “De warme zomerse dagen van nu zijn straks normale zomers en over vijftig tot honderd jaar koele zomers. Met alle gevolgen van dien voor bijvoorbeeld de gezondheid van fysiek kwetsbare groepen zoals ouderen en baby’s, het toerisme en het algemene welzijn van de stedelijke bevolking. Tegelijkertijd veroorzaakt hitte bijvoorbeeld uitzettingsproblemen bij spoorwegen, bruggen en andere infrastructuur en beïnvloedt het de waterkwaliteit- en kwantiteit.”

Anticiperen op hittestress en wateroverlast
Hermans: “De stad Delft kan, met name ’s nachts, zeker tien graden warmer worden dan het buitengebied. Op deze hittestress én de mogelijke wateroverlast zal de stad Delft zich beter moeten voorbereiden. In Nieuw Delft wordt daar al rekening mee gehouden, door onder meer het groen in de openbare ruimte en het Park Spoorloos en over een aantal jaren het Van Leeuwenhoekpark zijn verkoelende werk te laten doen. Ook het water in de Nieuwe Gracht werkt straks verkoelend en er wordt regenwater opgevangen op gebouwen en vertraagd afgevoerd.”

Pijpers-Van Esch vervolgt: “Het park, liggend op nagenoeg het warmste plekje in Delft, wordt een laboratorium voor klimaatonderzoek. Om dit te realiseren hebben we al in de ontwerpfase van het park advies mogen gegeven en gerekend aan het ontwerp hoe het presteert als er een hittegolf is. Enkele plekken in het park zijn nog ‘minder comfortabel’. Hiervoor proberen we nog oplossingen te vinden in het Definitief Ontwerp voor de start van de uitvoering.” 

Starten met meten
“Na de zomer gaan we de meetstations plaatsen op de geplande locatie van het park. Op diverse punten in en rond het park worden dan klimaataspecten als windsnelheid en luchttemperatuur gemeten. Als het park is aangelegd, worden die metingen voortgezet en zo wordt inzicht verkregen in de effecten van een groen gebied in een overwegend 'stenige stedelijke omgeving’. We weten best veel over wat sommige maatregelen doen, zoals de schaduw van bomen en gebouwen, de wind en een fontein, maar elke plek is uniek. Dat maakt ‘meten en erop anticiperen’ zo interessant voor ons.”

Hermans vertelt: “Met de instrumenten die na de zomer worden geplaatst, meet de TU Delft gedurende de komende vijf tot tien jaar of de eerder gemaakte berekeningen kloppen en bekijkt welke plekken in het park het goed en welke het minder goed doen. Bij het onderhoud van het park kan de gemeente dan verbeteringen doorvoeren. Die weerstations zijn overigens innovatief, hufterproof, betaalbaar en worden echte eyecatchers in het park.” 

“Straks zijn we door het ‘lab’ instaat in het park en de stad Delft beter in te spelen op klimaatveranderingen. Tegelijkertijd is het Van Leeuwenhoekpark voor ons de ‘proeftuin van Nederland’. Wat wij daar leren, kunnen we in de toekomst elders in parken en andere openbare ruimten zoals pleinen en woonstraten inzetten”, aldus Pijpers-Van Esch.

Uniek in Nederland en daarbuiten
“Het is en blijft een bijzonder project omdat wij al vanaf het begin aan tafel zitten met het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft. OBS hanteert een vooruitstrevende aanpak en kiest er bewust voor een duurzaam en toekomstbestending stukje stad op te leveren met een stadspark voor iedereen. Parken hebben al eeuwenlang de functie dat zij voor verkoeling in de stad zorgen. Maar daar echt het maximale uithalen door de combinatie van slim ontwerp, rekenen, meten en waar mogelijk aanpassingen doen, dat is nieuw in Nederland en misschien zelfs wel in de wereld”, besluit Pijpers-Van Esch. 

Voor meer informatie over het Van Leeuwenhoekpark klik hier.

Bouw Van Leeuwenhoekkwartier rond station Delft van start Lokaal nieuws vrijdag 27 juli 2018

Bouw Van Leeuwenhoekkwartier rond station Delft van start

Deze zomer start rond station Delft de bouw van Antoni, Guldenwater en diverse zelfbouwwoningen. De eerste heipalen gaan begin augustus de grond in.

Deze zomer start rond station Delft de bouw van het noordelijk deel van het Van Leeuwenhoekkwartier: een van de drie nieuwe stadsbuurten in Nieuw Delft.  Daarmee krijgt het nieuwe stationsgebied van Delft na bijna tien jaar werk aan de spoorzone - de komende jaren écht vorm. De eerste heipalen gaan begin augustus de grond in.

De noordelijke helft van het Van Leeuwenhoekkwartier wordt stapsgewijs ontwikkeld. Deze zomer start als eerst de bouw langs de Nieuwe Gracht, naast het voormalig stationsgebouw van Delft. Op deze plek worden Antoni, verschillende zelfbouwprojecten en de woningen en appartementen van Guldenwater gerealiseerd.

Start heiwerkzaamheden
Deze week zijn de voorbereidingen voor het heiwerk begonnen. Vanaf 6 augustus gaan de eerste heipalen de grond in. Dit is enkele weken vroeger dan verwacht, als gevolg van de gewijzigde beschikbaarheid van heistellingen voor project Antoni. Omdat de aannemer de heipalen in de eerste weken echter zal boren in plaats van slaan, is de verwachte hinder in augustus beperkt. Vanaf 27 augustus worden de heipalen wel geslagen, wat meer hinder kan opleveren.

Hinder en planning
Hoewel de aannemers waar mogelijk de overlast proberen te beperken, kunnen de werkzaamheden voor geluids- en trillinghinder zorgen. Directe omwonenden ontvangen hier meer informatie over. De aan- en afvoer van bouwmateriaal verloopt voornamelijk via de Ireneboulevard en voor een deel via de Nieuwe Gracht. Het heiwerk is naar verwachting in november klaar: daarna volgen de fundering en ruwbouw. 

Van Leeuwenhoekkwartier
Het Van Leeuwenhoekkwartier de grootste van de drie buurten van Nieuw Delft - omvat onder meer station Delft en grenst in het noorden aan de historische binnenstad. Hier ontstaat de komende jaren een levendig stationsgebied met groene verblijfsplekken en bijzondere gebouwen, zoals Antoni, House of Delft en The Student Hotel. De mix van woningen, werkplekken, start-ups, horeca, cultuur en groen maakt dat er voor iedereen iets te doen is.

Vragen of klachten over de werkzaamheden? Neem dan contact met ons op via nieuwdelft@delft.nl of 015 - 260 26 11. Na de zomervakantie organiseren we bovendien spreekuren waar omwonenden en geïnteresseerden terecht kunnen met hun vragen. Deze kondigen we aan via deze website en social media.

Nog enkele studio's beschikbaar Lokaal nieuws maandag 09 juli 2018

Nog enkele studio's beschikbaar

Na een gezellig drukke start verkoop, zijn de afgelopen twee maanden de meeste optiegesprekken met succes afgerond. Wil jij hier nog bij horen, reageer dan snel, want we hebben nog enkele studio's beschikbaar!

De studio's in Antoni zijn gezellige, compacte appartementen met een woonoppervlakte tussen de 30 en 40 m2, met uitzicht op het park of op het binnenhof. Een fijne bijkomstigheid; de studio's zijn allemaal compleet afgebouwd, inclusief sanitair, tegelwerk, keuken en wand-, vloer- en plafondafwerking! In de Start Smart showroom kun je kiezne tussen vijf woonstijlen en drie upgrades. Je eigen stijl zit er dus altijd bij.

Wil jij wonen in Antoni? Neem dan contact met ons op!

Project Spoorzone belandt in de eindfase Lokaal nieuws maandag 09 juli 2018

Project Spoorzone belandt in de eindfase

De werkzaamheden in de Spoorzone zitten er bijna op. Nieuw Delft dendert ondertussen door.  

Vorige week vond de laatste oplevering van Combinatie CrommeLijn (CCL) plaats voor het project Spoorzone Delft. Een contractuele mijlpaal, waarmee de opdrachtgevers van het project – ProRail, Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft en Gemeente Delft – tekenen voor de aanvaarding van het werk van CCL. Het project Spoorzone zorgde er onder meer voor dat de trein ondertunneld werd en er een nieuw stadskantoor en station kwam in Delft.

Verder bouwen aan Delft
Tot en met 2025 bouwen andere partijen in het voormalige spoorzonegebied verder aan het stadsdeel Nieuw Delft. Eerder werden studentenhuisvestingscomplex X-Ray, scholencombinatie Delfland en gedeelte van de Coendersbuurt al opgeleverd. Inmiddels zijn ook de eerste bouwactiviteiten aan de zuidkant van het station gestart.

Nog enkele studio's beschikbaar in Antoni Lokaal nieuws donderdag 05 juli 2018

Nog enkele studio's beschikbaar in Antoni

Vlakbij het station Delft verrijst straks Antoni. Antoni wordt een uniek gebouw: hier  staan wonen, ontmoeten, verbinden, beleven en verblijven centraal. In dit gebouw zijn nog enkele studio’s te koop.

Tussen de Nieuwe Gracht en het toekomstige Van Leeuwenhoekpark, op de hoek van het busplein bij station Delft verrijst straks Antoni. Antoni wordt een uniek gebouw: hier  staan wonen, ontmoeten, verbinden, beleven en verblijven centraal. In dit gebouw zijn nog enkele studio’s te koop.

Klik hier voor meer informatie.

Project Floris: alle woningen onder optie Lokaal nieuws dinsdag 03 juli 2018

Project Floris: alle woningen onder optie

In de Coendersbuurt worden 9 royale herenhuizen gerealiseerd door Ballast Nedam Development. Alle woningen zijn inmiddels onder optie.

Ballast Nedam Development realiseert in de Coendersbuurt aan de Graaf Floriskade 7 herenhuizen. En aan de Gravin Margarethastraat, direct om de hoek, komen nog eens 2 herenhuizen. Alle woningen zijn inmiddels onder optie.

Iedere woning kent een individueel ontworpen gevel en hebben ieder een eigen karakteristieke uitstraling. Verschillen zijn er in de plattegronden, de verdiepingshoogtes, het ontwerp en materiaalgebruik van de gevels en de mogelijkheden voor een vide. Eén woning is zelfs uitgerust met een levende groene gevel.

Meer informatie: www.floris-delft.nl

 

Nog enkele woningen beschikbaar in project Guldenwater Lokaal nieuws dinsdag 03 juli 2018

Nog enkele woningen beschikbaar in project Guldenwater

Er zijn nog enkele woningen beschikbaar in het project Guldenwater. De woningen komen op een toplocatie. Dichtbij de historische binnenstad en het station.

Er zijn nog enkele woningen beschikbaar in het project Guldenwater. De woningen komen op een toplocatie. Dichtbij de historische binnenstad en het station. De woningen worden standaard gasloos en dus ‘all electric’ uitgevoerd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met makelaar Van Silfhout & Hogetoorn op  tel. 015 - 2125 288.

Project Guldenwater
Guldenwater is een verwijzing naar de rijke geschiedenis van Delft. Het noordelijk deel van de Van Leeuwenhoeksingel werd in het verleden namelijk Gulde(n)water genoemd. Onder diezelfde naam worden nu 7 grondgebonden parkwoningen en 177 appartementen gerealiseerd. Alle parkwoningen en 41 appartementen worden te koop aangeboden. De overige appartementen zijn bestemd voor de vrije huursector. Gisteren startte Ballast Nedam Development met het aanbrengen van bronnen voor een aardewarmtesysteem. De werkzaamheden worden verricht in voorbereiding op de bouw van Guldenwater.  

Meer informatie
Raadpleeg www.guldenwater.nl

 

'Hoogste punt' bij renovatie voormalig stationsgebouw bereikt Lokaal nieuws maandag 02 juli 2018

'Hoogste punt' bij renovatie voormalig stationsgebouw bereikt

Vorige week vierden aannemer du Prie Bouw en Ontwikkeling en eigenaar van het gebouw Open Development de mijlpaal dat de bouw en restauratiewerkzaamheden van het dak van het voormalig stationsgebouw zijn afgerond.

Het voormalig stationsgebouw wordt momenteel gerenoveerd. Vorige week vierden aannemer du Prie Bouw en Ontwikkeling en eigenaar van het voormalig stationsgebouw Open Development de mijlpaal dat de bouw en restauratiewerkzaamheden van het dak van het voormalig stationsgebouw afgerond zijn. De herstelwerkzaamheden van het zinken dak liepen voorspoedig. Binnenkort start du Prie met de 'droge afbouw'. De hoogste daken zijn compleet vernieuwd en kunnen weer 133 jaar (1885 - 2018) mee. Gebruikelijk in de bouwwereld is om het 'hoogste punt' middels pannenbier te vieren; maar het hoogste punt van het monumentale gebouw werd al in 1885 bereikt. De vlaggen werden dan ook symbolisch gehesen.

Pavarotti open in oktober 2018
Het voormalig station krijgt haar publieksfunctie weer terug. De voormalige stationshal wordt een horecagelegenheid (restaurant en wijnbar Pavarotti) met terras in het park Spoorloos. De eerste verdieping van het gebouw wordt getransformeerd tot een drietal loft-kantoorruimten. Het Rijksmonument ligt op een cruciale plek in de stad Delft, direct naast het nieuwe station Delft, grenzend aan park Spoorloos en het toekomstige Van Leeuwenhoekpark en vlakbij de historische binnenstad. Het is de ambitie om het getransformeerde gebouw in de herfst van 2018 haar deuren te laten openen. De kantoren worden naar verwachting in het vierde kwartaal van 2018 in gebruik genomen.

 

 

 

 

Boren bronnen Guldenwater van start Lokaal nieuws vrijdag 29 juni 2018

Boren bronnen Guldenwater van start

In juli en augustus wordt op veld 3 gestart met het aanbrengen van bronnen voor een aardewarmtesysteem, in voorbereiding op de bouw van Guldenwater.

Maandag 2 juli wordt op veld 3 gestart met het aanbrengen van bronnen voor een aardewarmtesysteem. De werkzaamheden worden verricht in voorbereiding op de bouw van Guldenwater. Het boren van de bronnen duurt ongeveer 8 à 9 weken en levert naar verwachting geen overlast op.

Guldenwater wordt gerealiseerd op de kop van veld 3, grenzend aan de Nieuwe Gracht, de Westlandseweg en het toekomstig Van Leeuwenhoekpark. Het nieuwbouwproject bestaat uit de ontwikkeling van 177 fraaie appartementen en 7 royale parkwoningen.

Werkzaamheden Nieuwe Gracht hervat Lokaal nieuws vrijdag 22 juni 2018

Werkzaamheden Nieuwe Gracht hervat

De aanleg van de Nieuwe Gracht zuid en de watergang in de Industriestraat worden volgende week hervat. In maart werden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd vanwege aangetroffen verontreinigingen.

De aanleg van het zuidelijk deel van de Nieuwe Gracht en de watergang in de Industriestraat worden volgende week hervat. In maart werden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd omdat er onvoorziene verontreiningen waren aangetroffen in het werkgebied. Inmiddels is de verontreinigde grond ontgraven en afgevoerd.

Nieuwe planning
In de week van 25 juni worden de werkzaamheden aan de kademuur van de Nieuwe Gracht hervat.. Vanaf 2 t/m 13 juli worden de damwanden van de kademuur in de Industriestraat aangebracht. Hoewel de aannemer de overlast tot een minimum probeert te beperken, kan vooral het aanbrengen van de damwanden gepaard gaan met enige geluidshinder en trillingsoverlast. De actuele planning is als volgt:

Juni t/m juli 2018 – Intrillen van damwanden voor de Nieuwe Gracht en heien van buispalen achter de damwanden. Dit kan gepaard gaan met geluidshinder en trillingen.
Augustus t/m september  2018 – Aanbrengen van betonbalk op damwand.
Oktober t/m november 2018  – Aanbrengen metselwerkschorten d.m.v. een kraan.
December 2018  –  Ontgraven Nieuwe Gracht Zuid met verbinding van Westlandseweg tot Engelsestraat.

Overige werkzaamheden veld 8
Op dit moment wordt gewerkt aan het vervangen van de riolering in de Nijverheidsstraat en Fabriekstraat. Daarom zijn de Fabrieksstraat en de Nijverheidsstraat gedeeltelijk afgesloten. Tevens wordt in de komende weken door Stedin het oude transformatorhuisje gesloopt. Ook dit kan gepaard gaan met enige geluidsoverlast. De werkzaamheden naast het parkeerterrein van de Aldi worden volgende week afgerond.

Lees hier meer over de werkzaamheden van veld 8

Zelfbouwgroep GO Van Leeuwen zoekt nog leden Lokaal nieuws dinsdag 19 juni 2018

Zelfbouwgroep GO Van Leeuwen zoekt nog leden

Naast de projecten Antoni en Guldenwater, vlakbij het station, realiseert Zelfbouwgroep GO Van Leeuwen een kleinschalig appartementengebouw. De bouwgroep zoekt nog leden.

Tussen de projecten Antoni en Guldenwater, vlakbij het station en aan de Nieuwe Gracht, realiseert Zelfbouwgroep GO Van Leeuwen een kleinschalig appartementengebouw. De bouwgroep zoekt nog leden.

De bouwgroep heeft een optie kunnen nemen op een prachtige kavel van circa 17 meter breed. Een ideale plek voor ruime en zon-georiënteerde appartementen. De grootte en indeling van de appartementen zijn uiteraard volledig individueel invulbaar. Er is plaats voor circa 8-12 appartementen. De bouwgroep biedt de mogelijkheid 'voor combinaties van wonen en werken'.

Sluit je aan!
De bouwgroep krijgt deskundige begeleiding van architect Sophie Valla en procesbegeleider Maikel Gielens. Nieuwsgierig? Interesse? Neem dan contact op met Maikel Gielens voor meer informatie: e-mail: m.gielens@live.nl of tel.: 06-5366 6132.

 

 

 

Ruim 400 mensen bezoeken 'Dag van de bouw' Lokaal nieuws maandag 11 juni 2018

Ruim 400 mensen bezoeken 'Dag van de bouw'

Op zaterdag 2 juni was de 'Dag van de bouw'. Op deze dag openden het voormalige stationsgebouw en het nieuwbouwproject van ERA Contour op veld 5 hun deuren voor het grote publiek. Zo'n 400 mensen bezochten deze 2 bijzondere projecten in Nieuw Delft.        

Op de 'Dag van de bouw' op 2 juni jl. openden het voormalige stationsgebouw en het nieuwbouwproject van ERA Contour op veld 5 hun deuren voor het grote publiek. Beide ontwikkelingen vinden plaats in Nieuw Delft. Zo'n 400 mensen kwamen erop af.

Onder indruk
Zo vaak is het niet mogelijk om een kijkje te nemen binnen de hekken van een bouwplaats of in een gebouw dat gerenoveerd wordt. De 400 bezoekers waren dan ook erg onder de indruk van de werkzaamheden die werden verricht aan het voormalige stationsgebouw en voor het nieuwbouwproject op veld 5. 

Op de Dag van de bouw lieten medewerkers van Du Prie hun werkzaamheden in het voormalige stationsgebouw (naast het nieuwe station) op de begane grond zien en vertellen meer over de gaande renovatie aan bezoekers. Op de bouwplaats van veld 5 (tussen de Groene Haven en Ireneboulevard) werden bezoekers rondgeleid over de bouwplaats van ERA Contour. Ze kregen een presentatie over alle werkzaamheden tot nu toe én ze konden met eigen ogen aanschouwen hoe grondwerker Den Breejen gps-gestuurde graafwerkzaamheden uitvoerde. 

 

Een impressie van de renovatie van het voormalige stationsgebouw op de begane grond.

 

  

OBS ondertekent overeenkomsten met Ballast Nedam Development en BPD Lokaal nieuws donderdag 07 juni 2018

OBS ondertekent overeenkomsten met Ballast Nedam Development en BPD

Gisteren ondertekende OBS overeenkomsten met Ballast Nedam Development en BPD tijdens de vastgoedbeurs PROVADA. Beide ontwikkelingen vormen een mooie aanvulling op het huidige aanbod in Nieuw Delft.          

Het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS) ondertekende gisteren overeenkomsten met Ballast Nedam Development en BPD tijdens de vastgoedbeurs PROVADA. Beide ontwikkelingen vormen een mooie aanvulling op het huidige aanbod in Nieuw Delft.    

OBS en Ballast Nedam Development ondertekenden gisteren een koop- en realisatieovereenkomst voor Guldenwater. Met de ondertekening kan nu gestart worden met de ontwikkeling van 177 fraaie appartementen en 7 royale parkwoningen, gelegen in het Van Leeuwenhoekkwartier aan de Ireneboulevard, het Van Leeuwenhoekpark en de Nieuwe Gracht.

Ballast Nedam Development partner eerste uur
Wethouder gemeente Delft Raimond de Prez: “Ballast Nedam Development is onze partner van het eerste uur in Nieuw Delft en realiseert een derde deel van Nieuw Delft. Zij ziet haar lange adem beloond en neemt met Guldenwater direct het grootste project in Nieuw Delft in aanbouw.”

CEO Ballast Nedam Development Kerem Günaydin: “De woningen komen op een toplocatie. Dichtbij de historische binnenstad en het station. De woningen worden standaard gasloos en dus ‘all electric’ uitgevoerd. Woningen die dus helemaal van deze tijd zijn en passen binnen de duurzaamheidsambities van Nieuw Delft. Al eerder startten we met project Floris in de Coendersbuurt waar wij 9 royale herenhuizen aan de Graaf Floriskade realiseren.”

BPD en OBS ondertekenen reserveringsovereenkomst  
BPD en OBS ondertekenden gisteren een reserveringsovereenkomst voor veld 10.2 in de Abtswoudse Hof. De Abtswoudse Hof is het derde deelgebied in Nieuw Delft naast de Coendersbuurt en Het Van Leeuwenhoekkwartier.

Wethouder Raimond de Prez van de gemeente Delft: “Met deze ondertekening wordt de planuitwerking gestart voor een community building voor stadsgezinnen: een mooie aanvulling op de diversiteit aan woonconcepten in Delft. Als onderneming met een belangrijke Delftse regiovestiging draagt BPD met een tweetal bijzondere initiatieven - PoortMeesters (tussen de Industriestraat en de Nieuwe Gracht) en op veld 10.2 - serieus bij aan de ontwikkeling van Nieuw Delft.”

Flexibel in te richten appartementen  
Ontwikkelingsmanager Wicher Mol BPD: “De familieappartementen zijn slim ingericht. Er worden bepaalde voorzieningen gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke wasruimte of werkplaats, die een eigen wasmachine of klusplek in de woning overbodig maken. De appartementen zijn bovendien flexibel aan te passen aan de verschillende levensstadia van gezinnen en aan uiteenlopende gezinssamenstellingen. Daarmee is het community building voor gezinnen op de toekomst gericht: binnen de eigen woning kun je doorstromen naar een volgende levensfase.”
“Tegelijkertijd kunnen kinderen er veilig buitenspelen op de besloten speelplekken binnen in het complex, of in de voetbalkooi boven op het dak. Een glijbaan over twee verdiepingen verbindt de verschillende niveaus, waar ook ouders elkaar ontmoeten, eindigt Mol.”

Meer informatie over de plannen voor veld 10.2 is te vinden op: www.thefamilydelft.nl.

 

Foto: Desirée Schippers
Ondertekening reserveringsovereenkomst BPD en OBS.
Van links naar rechts: Ontwikkelingsmanager BPD Wicher Mol, wethouder gemeente Delft Raimond de Prez en projectdirecteur Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft Isidoor Hermans 

Nog 1 appartement beschikbaar op 'kavel VLK Special: Urban Villa’ Lokaal nieuws dinsdag 05 juni 2018

Nog 1 appartement beschikbaar op 'kavel VLK Special: Urban Villa’

Er is nog een hoekappartement op de 1e verdieping beschikbaar op de kavel VLK naast Antoni in Nieuw Delft (op veld 3). Grootte 112m2, prijs € 410.000 v.o.n. incl. 21% BTW.

Op de 'kavel VLK Special: Urban Villa’ realiseert Bouwgroep van Leeuwenhoek een kleinschalig appartementengebouw met 8 appartementen en een atelier/praktijkwoning. Als bijzonderheid realiseren zij voor gemeenschappelijk gebruik op de hoogste woonlaag een studio met een royaal dakterras. De groep bestaat nu uit acht koppels. Het appartementengebouw ligt op veld 3 naast Antoni in Nieuw Delft. Er is nog een hoekappartement beschikbaar op de eerste verdieping met een woonoppervlakte van 112 m2 (A1) exclusief het balkon 9 m2. Prijs:  € 410.000 v.o.n. incl. 21% BTW.

Klik op de plattegronden van het appartement om te vergroten.

   

Wil je hier wonen? 
Vraag informatie op bij makelaardij Van Daal. mail: info@vandaalmakelaardij.nl of bij één van de leden van onze bouwgroep: hevanhalen@gmail.com. Informatie inwinnen bij de architect? Stuur je mail naar post@studiohuijgens.nl

Start bouw in september 2018
In januari 2017 werd de koop van de kavel definitief en in april 2018 ondertekenden de bouwgroepleden de individuele aanneemovereenkomst met de aannemer Vink Bouw uit Nieuwkoop. In juni 2018 wordt de kavel bouwrijp aan de bouwgroep geleverd en starten de bouwvoorbereidingen op de locatie. Het is dus nú de laatste kans om de groep compleet te maken, zodat u als deelnemer invloed op de uitwerking van uw appartement kunt hebben. De bouw start september 2018 en het gebouw zal zomer 2019 worden opgeleverd. 

Situatietekening Urban Villa kavel
Vrij op naam-prijs (incl. btw) 

 

Meer informatie over bouwgroep
Wil je meer weten over de Zelfbouwgroep van Leeuwenhoek, klik hier dan voor meer achtergrondinformatie over de ligging van de kavel in Nieuw Delft, het gebouw, plattegronden en de bouwgroep. 

Dag van de bouw 2 juni: Voormalig stationsgebouw en ERA Contour openen hun deuren Lokaal nieuws dinsdag 29 mei 2018

Dag van de bouw 2 juni: Voormalig stationsgebouw en ERA Contour openen hun deuren

Op zaterdag 2 juni is de 'Dag van de bouw'. Op deze dag openen het voormalige stationsgebouw en het nieuwbouwproject van ERA Contour op veld 5 (tussen de Groene Haven en Ireneboulevard) hun deuren voor het grote publiek.      

Op zaterdag 2 juni is de ‘Dag van de Bouw’. Ook twee partners in de Spoorzone openen hun deuren op deze dag: Du Prie bouw & ontwikkeling b.v. renoveert momenteel het voormalige stationsgebouw aan het Stationsplein en Era Contour geeft een inkijkje in wat zij realiseert op veld 5, liggend tussen de Groene Haven en de Ireneboulevard.  

Blik werpen in voormalig stationsgebouw
Ben je ook zo nieuwsgierig hoe het voormalige stationsgebouw wordt? Kom dan zaterdag het Rijksmonument van binnen bekijken. Medewerkers van Du Prie laten dan hun werkzaamheden op de begane grond zien en vertellen meer over de renovatie. De eerste verdieping blijft helaas nog ‘verborgen’ voor het grote publiek. U kunt zaterdag het voormalige stationsgebouw ‘vrij inlopen’ tussen 09.30 en 12.00 uur. De ingang bevindt zich aan het Stationsplein. Bezoekers wordt aangeraden om ‘vlak en dicht schoeisel’ te dragen.

Het voormalige stationsgebouw krijgt haar publieksfunctie weer terug. De oude stationshal wordt een horecagelegenheid (restaurant en wijnbar Pavarotti) met terras in het park Spoorloos. De eerste verdieping van het gebouw wordt getransformeerd tot een drietal loft-kantoorruimten. Sinds 1 maart 2017 heeft het voormalige stationsgebouw een nieuwe eigenaar: Open Development. Het is de ambitie om het getransformeerde gebouw in de zomer/herfst van 2018 haar deuren te laten openen. De kantoren worden naar verwachting in het vierde kwartaal van 2018 in gebruik genomen.

Rondlopen op bouwplaats van nieuwbouwproject ERA Contour 
ERA Contour bouwt op veld 5 aan een bijzondere plek voor internationale kenniswerkers. Aan het toekomstige Van Leeuwenhoekpark, de Ireneboulevard en de Groene Haven worden drie gebouwen rondom een binnenplein gerealiseerd. In de gebouwen bevinden zich 130 huurappartementen en commerciële ruimten. Onder het plan wordt een stallingsgarage gerealiseerd. Eind 2017 zijn de voorbereidende bouwwerkzaamheden gestart en naar verwachting wordt het project aan het begin van 2020 opgeleverd.

Tijdens de Dag van de bouw geven medewerkers van ERA Contour rondleidingen en vertellen zij meer over hun werk. De bouwplaats is 'vrij' te bezoeken tussen 09.30 en 12.00 uur. Als je bij aankomst je meldt bij de medewerkers van ERA Contour, laten zij je zien welke gebieden veilig te betreden zijn. De ingang van de bouwplaats vind je ter hoogte van de Nieuwe Gracht 2. Bezoekers wordt aangeraden om ‘vlak en dicht schoeisel’ te dragen.

Dag van de bouw
Op zaterdag 2 juni is de ‘Dag van de Bouw’. Een dag waarop je in Nederland op diverse locaties kunt rondlopen op een bouwplaats, je ziet constructies van bouwprojecten, je wordt meegenomen in de eerste plannen van het bouwproject, je hoort de aannemers vertellen over hun werk, je kunt zien en voelen hoe de bouw werkt!

 

 

 

 

Fase II Superlofts uitverkocht Lokaal nieuws maandag 28 mei 2018

Fase II Superlofts uitverkocht

Fase I van de Superlofts werd al eerder succesvol verkocht. En nu dus ook fase II van de Superlofts.  

Het gaat goed met de verkoop van appartementen, woningen en zelfbouwkavels in Nieuw Delft.

Fase I van de Superlofts werd al eerder succesvol verkocht en daarom startte coöperatie Superlofts (een samenwerking tussen Marc Koehler Architects en Stebru Verkoop) met fase II: de verkoop van vijf ruime appartementen en één Delfts Herenhuis. Deze zijn inmiddels allemaal verkocht. De bouw van de Superlofts startte op 22 maart 2018.  

Voor meer informatie: www.superloftsdelft.nl

Verkoop antoni gestart! Lokaal nieuws donderdag 24 mei 2018

Verkoop antoni gestart!

De verkoop van de 28 compacte en gezellige studio's en 11 riante appartemetnen én uniek penthouse in Antoni te Delft is gestart! U kunt zich nú inschrijven voor één van deze unieke woningen in een gebouw waar de ontmoeting tussen mens en techniek centraal staat.

De studio’s zijn gezellige, compacte woningen met een woonoppervlakte van circa 25 tot 50 m² met een uitzicht op het park of binnentuin. Alle studio’s worden ‘Start Smart’ aangeboden en zijn inclusief sanitair, tegelwerk, keuken, wand- en vloerafwerking in uw eigen stijl. 

Naast studio’s, biedt Antoni ook riant wonen in een moderne en lichte appartementen en uniek penthouse. De appartementen, vanaf circa 170 m² tot 275 m², zijn gelegen op de vier bovenste verdiepingen in Antoni en hebben balkons en dakterrassen met een inspirerend uitzicht over Delft. U kunt de appartementen naar eigen wens indelen. Op deze manier wordt uw nieuwe thuis helemaal op maat gebouwd.

Luxe loftwoningen Antoni 22 mei in de verkoop Lokaal nieuws donderdag 17 mei 2018

Luxe loftwoningen Antoni 22 mei in de verkoop

Op dinsdag 22 mei start de verkoop van de luxe loftwoningen in Antoni. Voor meer informatie kunt u vanaf 19.00 uur terecht in Het Rieten Dak in Delft.   

Op 14 mei gingen de studio's in Antoni in de verkoop. Nu volgen de luxe loftwoningen in Antoni. De loftwoningen, vanaf circa 170 m² tot 275 m², zijn gelegen op de vier bovenste verdiepingen in Antoni en hebben balkons, dakterrassen en/of loggia’s met een inspirerend uitzicht over Delft. U kunt de loftwoningen naar eigen wens indelen. Op deze manier wordt uw nieuwe thuis helemaal op maat gebouwd.

Start verkoop loftwoningen Antoni
Datum: Dinsdag 22 mei 2018
Tijdstip: Van 19.00 tot 21.00 uur, presentatie architect 19.30 uur
Locatie: Het Rieten Dak, Middelweg 3, 2616 LV Delft

Gebouw Antoni
Antoni ligt centraal in Delft in het toekomstige van Leeuwenhoekkwartier. Het wordt een dynamisch, multifunctioneel gebouw waar wonen samen komt met ontmoeten, leren, verblijven en genieten. De verbinding tussen mensen en de nieuwste innovaties en ideeën op het gebied van duurzaam design staan centraal in dit gebouw. Er is keus uit verschillende woningtypes: studio's en loftwoningen.

Meer informatie over het aanbod in Antoni vindt u op de projectwebsite: www.woneninantoni.nl

Zaterdag 19 mei: Pinkster Jazz op Stationsplein Lokaal nieuws maandag 14 mei 2018

Zaterdag 19 mei: Pinkster Jazz op Stationsplein

In en rond de Spoorzone is aan alles te merken dat het gebied steeds meer 'klaar' is en ingezet kan worden voor leuke initiatieven. Zo is er op zaterdag 19 mei voor de eerste keer Pinkster Jazz op het Stationsplein.    

Op zaterdag 19 mei is er voor de eerste keer Pinkster Jazz op het Stationsplein. Jazzfanaat Bram Stoeken (helemaal links op de foto) is de drijvende kracht achter dit initiatief. In en rond de Spoorzone is aan alles te merken dat het gebied steeds meer 'klaar' is en er ruimte komt voor leuke initiatieven. Op zaterdag 28 april werd het 'pluk-een-tulp-evenement' georganiseerd op het grote veld  bij de noord-uitgang van het station waar ruim 2000 bezoekers op afkwamen. En nu dus deze zaterdag Pinkster Jazz op het Stationsplein.    

'Mister Delft Jazz' Bram Stoeken: "Pinkster Jazz kan het begin zijn van mooie dingen. Het is wat mij betreft niet alleen een soort verlengstuk van Delft Jazz, maar een verbindend muziekfeest tussen de binnenstad en Delft Zuid. Ik ben ontzettend trots dat ik hier van de gemeente toestemming voor heb gekregen."

Programma Pinkster Jazz
Voor meer informatie over het programma van Pinkster Jazz raadpleeg de website.  

Foto: Fred Leeflang

 

Studio's en lofts in Antoni in verkoop Lokaal nieuws dinsdag 08 mei 2018

Studio's en lofts in Antoni in verkoop

Vanaf maandag 14 mei aanstaande start de verkoop van compacte studio's en en op 22 mei gaan de luxe loftwoningen in de verkoop.

Antoni ligt centraal in Delft in het toekomstige van Leeuwenhoekkwartier. Het wordt een dynamisch, multifunctioneel gebouw waar wonen samen komt met ontmoeten, leren, verblijven en genieten. De verbinding tussen mensen en de nieuwste innovaties en ideeën op het gebied van duurzaam design staan centraal in dit gebouw. Er is keus uit verschillende woningtypes: studio's en loftwoningen.

Studio's

De studio’s zijn gezellige, compacte appartementen met een woonoppervlakte van circa 25 tot 50 m² met uitzicht op het park of binnentuin. Alle studio’s worden ‘Start Smart’ aangeboden en zijn inclusief sanitair, tegelwerk, keuken, wand- en vloerafwerking in uw eigen stijl.

Start verkoop studio’s Antoni
Maandag 14 mei 2018
Van 17.30 tot 19.30 uur
Presentatie architect 18.00 uur

Westcord Hotel
Olof Palmestraat 2, 2616 LM Delft

Loftwoningen

De loftwoningen, vanaf circa 170 m² tot 275 m², zijn gelegen op de vier bovenste verdiepingen in Antoni en hebben balkons, dakterrassen en/of loggia’s met een inspirerend uitzicht over Delft. U kunt de loftwoningen naar eigen wens indelen. Op deze manier wordt uw nieuwe thuis helemaal op maat gebouwd.

Start verkoop loftwoningen Antoni
Dinsdag 22 mei 2018
Van 19.00 tot 21.00 uur
Presentatie architect 19.30 uur
Het Rieten Dak in Delft
Middelweg 3, 2616 LV Delft

Meer informatie over het aanbod in Antoni vindt u op de projectwebsite: www.woneninantoni.nl

START VERKOOP APPARTEMENTEN ANTONI Lokaal nieuws dinsdag 08 mei 2018

START VERKOOP APPARTEMENTEN ANTONI

Riant wonen in een moderne en lichte appartementen en uniek penthouse in het hartje van Delft? Dat kan straks in één van de 11 luxe appartementen in Antoni! De verkoop start namelijk op dinsdag 22 mei om 19.00 uur bij de sfeervolle locatie 'Het Rieten Dak' in Delft. 

U kunt nu alvast uw voorkeur voor bouwnummer(s) aangeven via de website, dan wordt u indien gewenst tijdens de start verkoop persoonlijk geïnformeerd over deze woningen. 

Stijlvol wonen naast het centraal station van Delft!
De appartementen, vanaf circa 170 m² tot 275 m², zijn gelegen op de vier bovenste verdiepingen in Antoni en hebben balkons en/of dakterrassen met een inspirerend uitzicht over Delft. U kunt de appartementen naar eigen wens indelen. Op deze manier wordt uw nieuwe thuis helemaal op maat gebouwd.

Start verkoop appartementen Antoni
Dinsdag 22 mei 2018
Van 19.00 tot 21.00 uur
Presentatie architect 19.30 uur

Het Rieten Dak in Delft
Middelweg 3, 2616 LV Delft 

Het Rieten Dak is met de auto goed bereikbaar. Gebruik voor uw navigatie het adres Tweemolentjeskade 82 in Delft. Vanaf daar volgt u de weg rechtdoor, u kunt parkeren op P2.

Wij ontmoeten u graag op 22 mei aanstaande.

 

START VERKOOP STUDIO'S ANTONI Lokaal nieuws donderdag 03 mei 2018

START VERKOOP STUDIO'S ANTONI

We hebben dan goed nieuws, want binnenkort start de verkoop de 28 fantastische duurzame studio’s in Antoni! De verkoop start op maandag 14 mei om 17.30 uur bij het Westcord Hotel in Delft. U kunt nu alvast uw voorkeur voor bouwnummer(s) uiten via de website!

De Studio’s
De studio’s zijn gezellige, compacte appartementen met een woonoppervlakte van circa 25 tot 50 m² met een uitzicht op het park of binnentuin. Alle studio’s worden ‘Start Smart’ aangeboden en zijn inclusief sanitair, tegelwerk, keuken, wand- en vloerafwerking in uw eigen stijl. Wenst u meer informatie over het ‘Smart Start’ concept? Klik dan hier.

Hoe geef ik mijn voorkeur voor bouwnummer(s) aan?
Log in met de bij u bekende gegevens en vul uw voorkeur in onder de tab 'mijn woning'. Klik hier om meer informatie te vinden over de studio’s. Door met de muis op één van de appartementen te klikken vindt u meer informatie over prijzen, oppervlaktes, ligging etc. Verken daarnaast de indeling en ruimte van de appartementen door de plattegronden te bekijken, deze zijn ook te downloaden onder het kopje 'downloads'.

Start verkoop studio’s Antoni
Maandag 14 mei 2018
Van 17.30 tot 19.30 uur
Presentatie architect 18.00 uur

Westcord Hotel 
Olof Palmestraat 2, 2616 LM Delft

Historische onderdelen stoomtramstation terug naar Scheveningen Lokaal nieuws donderdag 03 mei 2018

Historische onderdelen stoomtramstation terug naar Scheveningen

Vijf historische spanten gaan in de toekomst terug van Delft naar Den Haag. De bedrijfshal waar de spanten in zijn gebruikt maakt plaats voor de herontwikkeling van het spoorzonegebied.

Vijf spanten van het oude stoomtramstation in Scheveningen komen terug naar Den Haag. De spanten werden na de schade die het leed tijdens de Tweede Wereldoorlog hergebruikt in een bedrijfshal in Delft. Omdat dit gebouw in de toekomst plaats gaat maken voor herontwikkeling, heeft Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft met gemeente Den Haag afgesproken dat de spanten terug kunnen naar hun plaats van oorsprong.

Het stoomtramstation in Scheveningen werd gebouwd in 1897, als onderdeel van de allereerste stoomtramlijn van Nederland. Deze vervoerde passagiers tussen Scheveningen en het toenmalige station op de plek van het huidige Den Haag Centraal. De sierlijke, ijzeren spanten vormden de draagconstructie voor de perronkap van het Scheveningse station. Nadat het tramstation zware oorlogsschade leed tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gesloopt. 

Tweede bestemming in Delft
Enkele jaren later – in 1953 – doken de spanten op in Delft. De heer L. Haring liet aan de Abtswoudseweg een bedrijfshal bouwen voor zijn bedrijf in lasbenodigdheden. ‘Daarbij werden vijf van de oude ijzeren spanten gebruikt die naar verluid afkomstig waren van het gesloopte ‘tramstation van Scheveningen’’, zo valt te lezen in de bouwhistorische notitie die Gemeente Delft hierover schreef. Waarschijnlijk heeft een sloper de spanten van het station aangekocht en te koop aangeboden, waarna ze in Delft terecht zijn gekomen.

Historische waarde
Chris Dieke, adviseur monumentenzorg van Gemeente Delft: “De spanten zijn van grote historische waarde. Niet alleen vanwege de bijzondere vorm, het materiaalgebruik en de constructiewijze, maar ook omdat ze een tastbare herinnering vormen aan het railverleden van Den Haag.”

Terugkeer naar Den Haag
De voormalige Haring-loods, die tegenwoordig HiTechCentreDelft huisvest, maakt over enkele jaren plaats voor herontwikkeling rond het spoorzonegebied. Hier verrijst het nieuwe stadsdeel Nieuw Delft, met onder meer een stadspark, ruim 1.000 woningen en nieuwe voorzieningen. Isidoor Hermans, directeur Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft: “Het is fantastisch dat wanneer de loods wordt afgebroken, de spanten een nieuwe functie kunnen krijgen in Den Haag. Zo is de cirkel weer rond.”

De Haagse wethouder Karsten Klein is blij dat de spanten weer ‘thuiskomen’. ”Het is historisch erfgoed en daar moeten we zuinig op zijn. We gaan met de Scheveningers in gesprek om te bekijken hoe we de spanten het beste kunnen gebruiken. Zij hebben daar zonder enige twijfel ideeën over. Het lijkt me dat we ze ergens in de openbare ruimte in Scheveningen gebruikt gaan worden, zodat ze voor een ieder te zien zijn”.

Foto: Het Scheveningse stoomtramstation, ca. 1880 (C.P. Wollrabe sr. - Collectie Haags Gemeentearchief -503851)

Eerste voorbereidende werkzaamheden terrein House of Delft Lokaal nieuws woensdag 02 mei 2018

Eerste voorbereidende werkzaamheden terrein House of Delft

Binnenkort vinden de eerste voorbereidende werkzaamheden plaats voor de bouw van House of Delft, aan de noordkant van station Delft. In de week van 14 mei wordt het toekomstige bouwterrein gesondeerd.

Binnenkort vinden de eerste voorbereidende werkzaamheden plaats voor de bouw van House of Delft, aan de noordkant van station Delft. In de week van 14 mei wordt het toekomstige bouwterrein ‘gesondeerd’.

Tijdens de werkzaamheden rijdt een sondeerwagen over het terrein, die op verschillende plekken een sondeerstaaf diep de grond in drukt. Op die manier wordt de gesteldheid van de bodemlagen gemeten. Deze informatie is nodig om te bepalen hoe bijvoorbeeld de fundering van het gebouw eruit moet zien. De werkzaamheden duren naar verwachting een week.

Na het sonderen blijft het nog even rustig op het bouwterrein. De meetgegevens gaan mee naar de tekentafel, waarna de bouw van House of Delft in de eerste helft van 2019 staat gepland. Voorafgaand aan de bouw wordt nog wel archeologisch onderzoek gedaan op het terrein. Dit vindt naar verwachting plaats tegen het einde van 2018.

House of Delft
House of Delft wordt gerealiseerd op de kop van Nieuw Delft, op een steenworp afstand van de historische binnenstad. Voor bezoekers die met de trein arriveren wordt House of Delft straks de eerste ontmoeting met de stad en met de talenten van vandaag. Het gebouw krijgt een breed aanbod met onder meer ateliers, werkruimtes voor start-ups en andere innovatieve bedrijven, huisvesting en bijzondere horeca. House of Delft is ontworpen door oud-rijksbouwmeester Frits van Dongen en zijn partner Patrick Koschuch. 

Antoni start verkoop studio's op 14 mei Lokaal nieuws maandag 30 april 2018

Antoni start verkoop studio's op 14 mei

Op maandag 14 mei start Antoni de verkoop van 28 studio's. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst tussen 19.30 en 21.30 uur in het WestCord Hotel in Delft. De 11 loftwoningen volgen ruim een week later.

Op 14 mei a.s. start Antoni de verkoop van 28 compacte studio's. De 11 royale loftwoningen volgen ruim een week later. De start verkoop vindt plaats tussen 19.30 en 21.30 uur in het WestCord Hotel, Olof Palmestraat 2, 2616 LM Delft.

De studio’s zijn gezellige, compacte woningen met een woonoppervlakte van circa 25 tot 50 m², met uitzicht op het park of op de binnenhof. De ruimte is slim ingedeeld, zodat iedere vierkante meter efficiënt wordt gebruikt. De studio’s zijn afgebouwd met sanitair, tegelwerk, keuken, wand- en vloerafwerking in uw eigen stijl!. Kijk voor meer informatie op www.woneninantoni.nl

Antoni: verbindt mensen, kennis en techniek
Antoni is een multifunctioneel gebouw met een openbaar en collectief karakter en komt te liggen tussen de Nieuwe Gracht en het toekomstige Van Leeuwenhoekpark, op de hoek van het busplein bij station Delft.

In Antoni komen een ontmoetingsruimte, een restaurant, flexibele werkplekken met ruimte voor starters en kleine bedrijven en een parkeervoorziening. De Living Lobby in Antoni functioneert 24/7 als het hart van het gebouw en ontmoetingsplek in de buurt. De verdiepingen daarboven bieden ruimte aan een hotel, 28 studio’s en 11 loftwoningen. Onder het gebouw komt een openbare fietsenstalling voor 2.400 fietsen. Hiermee komen er in het stationsgebied ruim 10.000 stallingsplaatsen.

Start verkoop
Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de start van de verkoop in het WestCord Hotel in Delft, op maandag 14 mei tussen 19.30 tot 21.30 uur. Die avond kunt u meer informatie krijgen over de details. De verkoop is in handen van ..............

De bouw van Antoni is recent gestart. Het plan voor Antoni is ontworpen door architectenbureau Studioninedots. Het project wordt gerealiseerd door bouwcombinatie Smit’s Bouwbedrijf - Vink Bouw Nieuwkoop, in samenwerking met Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS) en de gemeente Delft. Maatschap Amory+Jurriëns is verantwoordelijk voor het proces- en projectmanagement. Antoni wordt naar verwachting in het voorjaar van 2020 opgeleverd.

 

Ruim 2.000 bezoekers voor tulpenplukdag Lokaal nieuws maandag 30 april 2018

Ruim 2.000 bezoekers voor tulpenplukdag

Afgelopen weekend was het zover: ruim 2.000 mensen plukten een bosje tulpen op het bloemenveld van DelftBloeit.

Al een aantal weken genieten vele Delftenaren en bezoekers van Delft ervan: het prachtige tulpenveld bij station Delft. Afgelopen zaterdag was het zover en mocht iedereen voor €1 een bosje tulpen komen plukken. Ruim 2.000 mensen hebben een tulpentas gevuld.

Het bloemenveld werd aangelegd door Stichting DelftBloeit, op grond die beschikbaar werd gesteld door Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft. Binnenkort starten hier de voorbereidende werkzaamheden voor House of Delft, maar tot die tijd kon de plek veranderd worden in een tijdelijk tulpenveld. In december 2017 gingen er 125.000 bollen de grond in, deels met een machine en deels met de hand. Begin april staken de eerste tulpen hun kopjes boven de grond uit. Door het warme weer stond een week later het hele veld vol en 2 weken later waren de eerste tulpen alweer uitgebloeid. Gelukkig stond er nog genoeg moois tussen om te kunnen plukken.

Om 11.00 uur opende wethouder Aletta Hekker het plukveld door een eerste bosje te plukken, begeleid door een Delftse variant op het lied “Tulpen uit Amsterdam”. Ondertussen stonden er al honderden mensen te trappelen om ook het veld op te mogen. Al snel waren de allermooiste tulpen weg, maar ook daarna bleven de bezoekers toestromen. Zelfs ruim na de geplande eindtijd bleven mensen komen, al werd het wel zoeken naar een mooie bos! ’s Avonds werd het veld omgetoverd tot een heuse openluchtbioscoop en draaide de Nederlandse film ‘Tulipani’.

En nu? Stichting DelftBloeit gaat op zoek naar een ander tijdelijk braakliggend veld om te vergroenen en verbloemen. De dagopbrengst van dit evenement komt hierbij goed van pas. Komt u volgende keer weer langs? Houd DelftBloeit in de gaten via social media of www.delftbloeit.nl!
 

Buren veld 2.3 maken kennis Lokaal nieuws woensdag 25 april 2018

Buren veld 2.3 maken kennis

Op 14 maart 2018 namen optant kavelkopers een optie op een zelfbouwkavel op veld 2.3. Gisteren maakten de toekomstige buren voor het eerst kennis met elkaar op het stadskantoor.  

Op de KavelKiesDag op 14 maart 2018 koos iedere aspirant koper op volgorde van lotnummer zijn favoriete kavel. Op diezelfde dag werden alle kavels (11 in totaal) nog in optie genomen. Gisterenavond maakten de circa 20 aanwezige optiehouders, die straks buren van elkaar worden, voor het eerst kennis met elkaar op het stadskantoor.    

Elf bijzondere verhalen
Ruud de Graaf (projectmanager Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft) opende de avond met een toelichting op het programma en gaf snel het woord aan de toekomstige buren.

De optiehouders vertelden kort over wie zij zijn, wat zij doen, wat hen drijft om een zelfbouwkavel te kopen én waarom juist op deze locatie en wie uiteindelijk op de kavel komt of komen te wonen. Ze lieten voorzichtig hun eerste ontwerpen zien en vertelden meer over materiaalkeuzes en toekomstige functies in hun droomwoning.

Elf unieke verhalen over de wens om een modern huis, een 'Kruikhuis' en een in de stijl  van café brasserie Huszár / Bacinol 2 (Delft) te bouwen. Van het graag hebben van een 'voetbalveld in huis' tot het hebben van een woonkamer op de eerste etage zodat er straks optimaal genoten kan worden van het Van Leeuwenhoekpark. Van het maken van een puntdak omdat 'je daar zo romantisch onder kan slapen' tot het creëren van een daktuin op de eerste etage op de doorgetrokken begane grond. Over het verlangen van het hebben van een ruim dakterras met tropische bomen tot het plaatsen van een bankje op de Delftse Stoep. 

Vervolg zelfbouwproces en kwaliteit bewaken
Ruud de Graaf vervolgde de avond en gaf een doorkijkje naar de komende periode in het zelfbouwproces voor de aanwezigen. Supervisor Jaap van den Bout (plan Palmbout) en stadsbouwmeester Delft Iris Thewessen vertelden dat zij samen de 'kwaliteit van de zelfbouwwoningen op veld 2.3 zullen bewaken'. Jaap en Iris lieten vervolgens inspiratiebeelden zien van zelfbouw in de Coendersbuurt en op veld 3 in Nieuw Delft. Over wat mogelijk is en wat niet. De avond werd afgesloten met het beantwoorden van vragen van de optienemers en het benoemen van leden voor een werkgroep voor de 'parkeeroplossing in samenwerking met Ballast Nedam'.

Planning
Begin juni dienen alle kavelkopers hun optie om te zetten naar een definitieve koopovereenkomst. Daarnaast volgen voor deze groep zelfbouwers nog bijeenkomsten op korte termijn over onder meer 1) Artikel 19 Prorail, 2) vergunningen en 3) zelfbouwhuizen bekijken in Nieuw Delft. In augustus 2019 worden de kavels op veld 2.3 'geleverd'. De zelfbouwers kunnen met bouwen starten en hun droomwoningen hopelijk ergens in 2020 betreden. 

 

Start 'boren heipalen' op veld 5 Lokaal nieuws dinsdag 24 april 2018

Start 'boren heipalen' op veld 5

Op veld 5 is gestart met het boren van de heipalen. Dit geeft nagenoeg geen geluids- en trillingshinder. De werkzaamheden duren tot eind mei / begin juni 2018.  

Eind vorig jaar is ERA Contour gestart met de werkzaamheden op veld 5 in Nieuw Delft. Komende weken worden de heipalen in de grond geboord. Dit geeft nagenoeg geen geluids- en trillingshinder in vergelijking met het 'heien van palen'. De werkzaamheden duren tot eind mei / begin juni 2018. Na het aanbrengen van de heipalen wordt de bouwput ontgraven. Deze werkzaamheden duren van eind mei tot circa half juni 2018. Al eerder boorde ERA Contour de warmte-koudebronnen in de grond en bracht de damwanden voor de parkeergarage aan.  

Note: De planning van werkzaamheden is onder voorbehoud. Indien nodig kan van deze planning afgeweken worden.  

Contact
ERA Contour is onderdeel van TBI. Bij vragen, hinder of overlast kunt u contact opnemen met TBI Direct via www.tbidirect.nl of 0900-82 43 473. Dit telefoonnummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Alle meldingen komen dan automatisch bij het uitvoeringsteam op de bouwplaats, waarna u zo snel mogelijk een reactie krijgt. U kunt natuurlijk ook altijd even langslopen bij de uitvoerder van ERA Contour in de bouwkeet. Omdat ERA Contour is aangesloten bij Bewuste Bouwers, kunt u ook een melding maken op de website www.verbeterdebouw.nl. 

Nieuwbouwproject op veld 5
Meer weten over de plannen voor veld 5? Kijk dan op de projectpagina.

Tulpenplukdag en open- luchtbioscoop op 28 april Lokaal nieuws vrijdag 20 april 2018

Tulpenplukdag en open- luchtbioscoop op 28 april

Waar straks House of Delft wordt gebouwd, staat nu een prachtig tulpenveld van Stichting DelftBloeit. En op zaterdag 28 april mag je een eigen bosje komen plukken!

Wil je een bijzonder bosje tulpen? Op zaterdag 28 mei kan je die zelf plukken! Sinds half april staan het tijdelijke tulpenveld van Stichting DelftBloeit in volle bloei, op een veld van Nieuw Delft. Halverwege mei ruimen de tulpen het veld , dus haal ze op en geniet thuis nog even verder!
 
Simon Huiberts, initiatiefnemer van het tulpenveld en oprichter van Stichting DelftBloeit vertelt: “Bij de noord-uitgang van het station lag een groot veld helemaal braak. Zonde om er niks mee te doen, een bloemenveld is toch veel mooier?!” Zo gezegd, zo gedaan. Met steun van Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft, Fonds1818, lokale ondernemers, vrijwilligers, Duurzaamheidscentrum De Papaver en leerlingen van de Max Havelaarschool zijn de tulpen in december geplant. Nu is het aan alle bewoners en bezoekers van Delft om ervan te genieten!
 
Plukdag en openluchtbioscoop
Het pluk-evenement is op zaterdag 28 april. Voor één euro krijg je een tulpentasje en mag je je eigen bosje bloemen bij elkaar plukken. De plukdag start met een openingsceremonie om 11.00 uur, daarna kan geplukt worden tot 17.00 uur. ’s Avonds verandert het bollenveld in een openluchtbioscoop en draait de Nederlandse film ‘Tulipani’. 
 
House of Delft
DelftBloeit beheert het tulpenveld tot half mei. Daarna starten op deze plek de voorbereidende werkzaamheden voor House of Delft. Maar wie weet zien we hier toch nog wat bloemen opkomen: DelftBloeit laat het veld namelijk achter met ingezaaide veldbloemen.
 
Meer info
Met de opbrengst van de tulpenplukdag kan DelftBloeit weer nieuwe bollen of bloemen voor een volgend veld kopen. Zo vergroent en verbloemt de stichting de stad continu op plekken die anders braak liggen. Wil je DelftBloeit steunen? Zowel vrijwilligers als financiële steun zijn welkom! Kijk voor meer info en reserveren van filmtickets op: www.delftbloeit.nl.
 

Aanleg Park Spoorloos start in mei Lokaal nieuws woensdag 18 april 2018

Aanleg Park Spoorloos start in mei

Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft heeft de opdracht voor de aanleg van Park Spoorloos verleend aan de Koninklijke Ginkel Groep. In mei start de aanleg van het park achter het monumentale stationsgebouw.

Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft heeft de opdracht voor de aanleg van Park Spoorloos verleend aan de Koninklijke Ginkel Groep. In mei start het hoveniersbedrijf met de aanleg van het park achter het monumentale stationsgebouw. 

Park Spoorloos wordt aangelegd op de plek waar zich vroeger de perrons van station Delft bevonden, tussen de Coenderstraat en het voormalig stationsgebouw. Nu het treinspoor ondergronds is gebracht, wordt deze ruimte veranderd in een groene verblijfsplek voor reizigers, buurtbewoners en andere Delftenaren. Naar verwachting is het park in oktober gereed.

Ontwerp
Het ontwerp is tot stand gekomen in overleg met een aantal betrokken omwonenden. Doordat het park bovenop de verdiepte fietsenstalling bij station Delft wordt gebouwd, komt het iets verhoogd te liggen ten opzichte van de omgeving. Het park – zo’n 3.250 m2 groot – wordt ingericht met een variatie aan bomen, kleurrijke beplanting en zitgelegenheid. Ook krijgt het terras van restaurant en wijnbar Pavarotti er een plek. Deze horecagelegenheid opent later dit jaar haar deuren in het monumentale stationsgebouw.

Gunning
Voor de aanleg van het park schreef Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft een aanbesteding uit. De Koninklijke Ginkel Groep scoorde het best op de gunningscriteria kwaliteit en prijs. De Koninklijke Ginkel Groep is een familiebedrijf dat sinds 1903 actief bezig is met het duurzaam vergroenen van de leefomgeving. 

Regionaal nieuws dinsdag 17 april 2018

Woningmarkt is hysterisch: prijzen stijgen het meest in Den Haag

Whoo, in Den Haag steeg de gemiddelde huizenprijs het meest van heel Nederland! De huizenmarkt is hier aardig hysterisch aan het worden. Er staan weinig huizen te koop en de vraag is hoog.

Bouw Antoni binnenkort van start Lokaal nieuws vrijdag 13 april 2018

Bouw Antoni binnenkort van start

Maandag 16 april starten de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van Antoni. De Kiss+Ride bij station Delft is gedurende de bouw te vinden aan de Coenderstraat.

In mei start de bouw van project Antoni in Nieuw Delft. Daarmee is Antoni het eerste nieuwbouwproject dat wordt gerealiseerd in het nieuwe stationsgebied. In het gebouw komt een breed aanbod aan voorzieningen, waaronder expositieruimtes, werkplekken, woningen, horeca en een ondergrondse fietsenstalling. Naar verwachting is Antoni in 2020 gereed.

Antoni komt te liggen tussen de Nieuwe Gracht en het toekomstige Van Leeuwenhoekpark, op de hoek van het busplein bij station Delft. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de Bouwcombinatie SBB-Vink Bouw Antoni VOF.

Nieuwe locatie Kiss+Ride
Maandag 16 april starten de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw. Voor een veilige uitvoering wordt vanaf deze week de aanrijroute naar de Kiss+Ride en de taxistandplaatsen bij het station afgesloten. De Kiss+Ride is gedurende de bouwperiode te vinden aan de Coenderstraat, ter hoogte van het station. Door middel van een aangepaste route blijven de taxistandplaatsen aan de voorkant van het voormalig stationsgebouw bereikbaar.

Antoni: verbindt mensen, kennis en techniek
Antoni is een multifunctioneel gebouw met een openbaar en collectief karakter. Het glazen atrium van het gebouw is 24/7 toegankelijk voor publiek. Met expositieruimten, werkplekken en een hotel met restaurant legt het gebouw de verbinding tussen mens en techniek, innovatie en ondernemerschap. Bovendien wordt onder het gebouw een openbare fietsenstalling voor 2.400 fietsen gerealiseerd. Hiermee komen er in het stationsgebied ruim 10.000 stallingsplaatsen. Antoni is een project van Ontwikkelcombinatie SBB-Vink Bouw Antoni VOF. Kijk voor meer informatie over wonen in Antoni op www.woneninantoni.nl. 

Werkzaamheden Nieuwe Gracht zuid tijdelijk stilgelegd Lokaal nieuws donderdag 29 maart 2018

Werkzaamheden Nieuwe Gracht zuid tijdelijk stilgelegd

De bouw van de kademuur voor het zuidelijk deel van de Nieuwe Gracht is tijdelijk stilgelegd, als gevolg van het aantreffen van verontreinigingen in het werkgebied.

Eerder deze maand is gestart met de bouw van de kademuur voor het zuidelijk deel van de Nieuwe Gracht. Gisteren – op 28 maart – zijn de werkzaamheden tot nader orde stilgelegd, als gevolg van het aantreffen van onvoorziene verontreinigingen in het werkgebied.

Tijdens de werkzaamheden zijn aanvullende monsters genomen van de grond in het werkgebied. De verontreinigingen leveren geen gevaar op voor de gezondheid van omwonenden. Op basis van de onderzoeksresultaten is wel besloten om de verontreinigingen eerst te verwijderen, alvorens verder te gaan met de werkzaamheden. Zodra de werkzaamheden weer worden hervat laten wij het weten via deze website. 

Update:  De werkzaamheden zijn in de week van 18 juni hervat. Lees meer >>

House of Delft komt definitief op de kop van Nieuw Delft Lokaal nieuws dinsdag 27 maart 2018

House of Delft komt definitief op de kop van Nieuw Delft

Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft en Delft Village hebben op woensdag 28 maart 2018 de koop- en realisatieovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van House of Delft. Dit iconische gebouw wordt gerealiseerd op de kop van Nieuw Delft.      

Door de ondertekening van de koop- en realisatieovereenkomst op woensdag 28 maart 2018 kan nu gestart worden met de ontwikkeling van House of Delft op de kop van Nieuw Delft. Het iconische gebouw wordt gerealiseerd door bouwcombinatie Ter Steege / Dura Vermeer met een ontwerp van Frits van Dongen en Patrick Koschuch.

House of Delft representeert de stad in volle glorie
Chris Oomen, financier van het project: “Eerder heb ik gezegd dat Delft een visitekaartje nodig heeft waar alles te zien is wat de stad representeert. Zowel historisch gezien als naar de toekomst toe. Op de kop van Nieuw Delft (op veld 1 tussen het Bolwerk en het stationsgebouw) lijkt hiervoor de uitgelezen plek. Het is dan ook mooi dat er nu een haalbaar plan ligt met een woon- en publieke functie. De publieke functie biedt nadrukkelijk ruimte voor de TU, andere kennisinstellingen en kennis-gedreven bedrijven om hier te werken, bijeenkomsten te organiseren en zich op deze unieke plek in Delft te presenteren aan het grote publiek. De komende tijd gaan we dit alles nog verder uitwerken”.

Raimond de Prez, projectwethouder Nieuw Delft: “De afgelopen maanden is het ontwerp en de financiële haalbaarheid van House of Delft nader onderzocht. Begin maart bleken de resultaten van het onderzoek positief. Ik ben dan ook zeer blij met deze ondertekening omdat House of Delft nu de volgende stap richting realisatie kan zetten. Tegelijkertijd betekent dit voor de stad Delft dat zij een iconisch gebouw erbij krijgt, met een passende programmering, op een zeer markante plek in de stad.”

Ode aan de pioniers
Chris Oomen: “De hele wereld kent Delft. Van het beroemde Delfts Blauw aardewerk tot en met de kunstwerken van Johannes Vermeer. Maar Delft is meer. Delft is vooral ook een stad van pioniers en innovaties, al eeuwenlang. Kansen zien, kansen creëren en het onmogelijke mogelijk maken zit in het DNA van Delft. House of Delft is een ode aan die vroegere pioniers en biedt ruimte aan pioniers van de toekomst.”

Isidoor Hermans, projectdirecteur Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft: “House of Delft wordt gerealiseerd op de kop van Nieuw Delft, op veld 1, aan de looproute van station Delft naar de historische binnenstad. Voor bezoekers die met de trein arriveren wordt het opvallende gebouw House of Delft straks de eerste ontmoeting met de stad Delft en met de talenten van vandaag.”  

Ontwerp
Het gebouw is een moderne vertaling van de oorspronkelijke woon- en geboortehuizen van belangrijke Delftse pioniers. Je ziet aan het Bolwerk het silhouet van drie Delftse huizen van circa 20 meter hoog. Aan de kant van de Houttuinen komen drie hoge glazen ateliers, als uitsnede van 7 inverse huizen. Deze vertellen de verhalen over de rol die de pioniers van Delft in de geschiedenis hebben gespeeld.

House of Delft biedt straks een breed programma dat onder andere bestaat uit ateliers met een publiek programma, met daaraan gerelateerde werkruimtes voor innovatieve bedrijven en startups, met horeca, ontmoetingsruimten en koopwoningen in de vorm van atelierwoningen, appartementen en maisonnettes voor mensen die dicht bij het centrum en haar voorzieningen willen wonen en met een ondergrondse parkeergarage.

Meer weten over dit bijzondere project? Raadpleeg dan http://houseofdelft.nl/

Op onderstaande foto, van links naar rechts, Chris Oomen, Raimond de Prez en Isidoor Hermans (foto van Vincent Basler).

Bouw 'all electric' woningen Superlofts gestart Lokaal nieuws vrijdag 23 maart 2018

Bouw 'all electric' woningen Superlofts gestart

Op donderdag 22 maart 2018 vond er op de zuidelijke hoek van de Graaf Floriskade (tegenover scholen- combinatie Delfland) een feestelijke activiteit plaats vanwege de start bouw van het project Superlofts in de Coendersbuurt. 

Op donderdag 22 maart werd de start bouw van de Superlofts in de Coendersbuurt feestelijk ingeluid. Het project wordt gerealiseerd op de zuidelijke hoek van de Graaf Floriskade, tegenover scholencombinatie Delfland.

De ontwikkelaar Stebru zette in het bijzijn van alle betrokkenen de bouw ceremonieel in gang met het slaan van de eerste paal. Wethouder De Prez had de eer om deze officiële handeling uit te voeren. Aannemer Bakels en Ouwerkerk is verantwoordelijk voor de bouw van dit bijzondere project, waarbij Stebru in samenwerking met de toekomstige bewoners all-electric woningen realiseert in de Coendersbuurt in Nieuw Delft.

Projectwethouder Raimond de Prez: “Met het slaan van deze eerste paal bereiken we weer een mooie mijlpaal in Nieuw Delft. De Superlofts komen aan de rand van de vol in aanbouw zijnde Coendersbuurt te liggen. Het is -naast het plan van Liesbeth Jansson in blok A- het tweede CPO-initiatief in deze buurt dat wordt gerealiseerd. 

In de Coendersbuurt realiseren zo’n kleine 40 zelfbouwers en 2 groepen collectieve bouwers hun droomhuis in samenwerking met een architect en een aannemer. Daarnaast bouwen diverse projectontwikkelaars in deze buurt appartementen en grondgebonden woningen.”

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Superlofts is een CPO-concept van Marc Koehler Architects (MKA) en werd voor de locatie in de Coendersbuurt ontwikkeld in samenwerking met Stebru, Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS) en de gemeente Delft. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en is een vorm van projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Drie toekomstige bewoners hebben zich verenigd in de Coöperatie Superlofts Delft en spelen een belangrijke rol in de totstandkoming van de Superlofts.

Superlofts
Het project Superlofts bestaat uit negen woningen waarvan één herenhuis en acht appartementen. Het herenhuis is circa 150 vierkante meter groot, verdeeld over vier lagen. De appartementen verschillen in grootte van circa 70 m2 tot en met 110 m2. Het architectenbureau MKA - dat bekroond is met een World Architecture Festival (WAF) award - heeft veel aandacht geschonken aan het ontwerp. Marc Koehler: “Voor het eerst gebruiken wij baksteen voor het ‘grid’ van de gevel. Een hedendaagse interpretatie van een traditioneel materiaal.”

Innovatief energieconcept
Stebru is trots op het project: “Wat het project extra bijzonder maakt is het innovatieve energieconcept. De woningen hebben een beperkte warmtevraag en zijn ‘all electric’, waarbij de bewoner straks profiteert van lage energie- en onderhoudslasten.”
Ook de kopers van de coöperatie zijn enthousiast: "Het gebouw is uniek gelegen aan de Nieuwe Gracht van Delft en doordat we samen met een architect ons droomhuis hebben ontworpen, is het voor ons een heel bijzonder project.”

Planning van bouw
0   Maart tot en met augustus 2018: Ruwbouw (fundering, wanden, vloeren en dak)
0   Oktober tot en met december 2018: Gevelaansluiting
0   November 2018 tot en met maart 2019: Afbouw 

Meer informatie over Superlofts Delft
 

 

 

Regionaal nieuws dinsdag 20 maart 2018

Pijnacker offert geen glas op voor woningbouw

Aan tuinders in het gebied Oostland wordt hun toekomstvisie gevraagd. Niet voor ontwikkeling van nieuwe woningbouwlocaties, maar voor versterking van de tuinbouw.

Wethouder De Prez neemt afscheid van Nieuw Delft Lokaal nieuws dinsdag 20 maart 2018

Wethouder De Prez neemt afscheid van Nieuw Delft

Na de gemeenteraadsverkiezingen neemt wethouder Raimond de Prez afscheid van de Delftse politiek. In een interview blikt hij terug op acht jaar Nieuw Delft. "Dit gebied is de ontbrekende schakel tussen de binnenstad en andere wijken."

“Nieuw Delft was de ontbrekende schakel in de stad”

Na de gemeenteraadsverkiezingen neemt wethouder Raimond de Prez afscheid van de Delftse politiek. De Prez werd in 2010 – na twaalf jaar gemeenteraadslid te zijn geweest – benoemd tot wethouder zorg, wonen, stedelijke vernieuwing, sport en volksgezondheid. Daarbij kwam onder meer de gebiedsontwikkeling in het spoorzonegebied onder zijn hoede, later Nieuw Delft genoemd. Een terugblik op acht jaar Nieuw Delft:

In welk vaarwater bevond het project zich toen u als wethouder begon?
“Toen ik wethouder werd was het volop crisis. De gemeente had in die periode nog een contract met twee projectontwikkelaars voor de ontwikkeling van het totale gebied. Toen bleek dat die afspraken onder de toenmalige omstandigheden niet meer haalbaar waren, besloten we de gebiedsontwikkeling in eigen hand te nemen. We zagen daar direct een kans in om er kwalitatief echt wat moois van te maken.”

Hoe hebben jullie dat aangepakt?
“Het eerste stedenbouwkundig plan uit 1999 van de Spaanse architect Joan Busquets was hoog stedelijk en had een hoge bebouwingsdichtheid. Het was nog bedacht en doorgerekend in de hoogconjunctuur. Nadat de ontwikkelaars zich hadden teruggetrokken, moesten we andere plannen maken. Ik kan me de sessie nog herinneren waarin we met grote kaarten om tafel zaten en bekeken: wat is nu echt aantrekkelijk? Geen eindeloze rijen appartementen, maar een grote diversiteit aan gebouwen en zelfbouwkavels. Het Plan Palmbout sloot hier perfect op aan, met de gracht, het park, ruimte voor zelfbouw en toch wat volume erin. Dat is net die diversiteit die het gebied een stadse invulling geeft. Bovendien zijn we marktgericht aan de slag gegaan, waardoor we steeds kunnen inspelen op ontwikkelingen in de markt en maatschappij.”

Hoe beviel die aanpak?
“Na een deel van de Coendersbuurt en het stationskwartier op deze manier te hebben ontwikkeld hebben we even pas op de plaats gemaakt. Wat gebeurt er als we zo doorgaan? Wordt Nieuw Delft dan geen eiland in de stad? Om die reden heb ik altijd gezegd dat we de gebiedsontwikkeling moeten blijven verbinden met andere opgaven in de stad. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking met Pieter van Foreest. Op veld 6 van Nieuw Delft worden plannen ontwikkeld voor verpleegeenheden en sociale huurwoningen. Dat lost meerdere problemen op. Het zorgt ervoor dat het geen eenzijdige buurt meer is, maar ook dat ouderen en mensen met een kleine beurs een woning kunnen vinden.”

Wat is de toegevoegde waarde van gebiedsontwikkeling voor Delft?
“Die is ongekend groot. Wat ik mooi vind is dat de bestaande omgeving ook een heel andere uitstraling krijgt. De woningen aan de Spoorsingel waren altijd de achterkant van de stad. Met het ondergronds brengen van het spoor en  de nieuwe openbare ruimte zie je wat voor prachtige herenhuizen het zijn. Het project heeft zwaar op de Delfste begroting gedrukt, maar het levert nu ook veel waarde op voor de stad als geheel. Zo was Poptahof vroeger dé aandachtswijk van Delft, ver weg van de binnenstad. Met Nieuw Delft als verbindende schakel gaan de binnenstad en Voorhof naadloos in elkaar over – en alle vernieuwingen in de Poptahof sluiten daarop aan. Het heeft een dieptewerking op de stad waar we nog tientallen jaren profijt van hebben.”

Een soort vliegwieleffect, dus?
“Inderdaad. Mijn doel voor Nieuw Delft was dat het op verschillende plekken in de stad een ontwikkeling op gang zou brengen. Neem bijvoorbeeld de omgeving van de Abtswoudseweg en de Schieoevers. Die gebieden waren voor het project Spoorzone minder goed aangesloten op de binnenstad, omdat de fysieke verbinding er nog niet was. Het project heeft van alles in beweging gebracht.”

Op welke ontwikkeling bent u het meest trots?
“Voor mij was de ondertekening van de reserveringsovereenkomst met Pieter van Foreest een enorme mijlpaal. Omdat het de spoorzone met de stad verbindt en ouderen weer in het centrum zet in plaats van aan de rand. Hoe wij de zorg voor ouderen organiseren zegt iets over hoe wij als samenleving tegenover ouderen staan. Ook voor mensen die in de zorg werken of op bezoek komen is het fijn om in een mooi gebouw te komen, op een van de beste plekken van Delft. Want zo hoort het ook. Daar ben ik apetrots op.”

Hoe doet Nieuw Delft het in vergelijking met andere steden?
“In Nieuw Delft sturen we direct en indirect op de kwaliteit van plannen en ontwerpen, zodat het echt een stadsdeel voor iedereen is. Dat doen we anders dan andere steden. Ik hoop dat mensen later na een rondje door de historische binnenstad, ook een rondje door Nieuw Delft lopen. Hier kunnen ze zien hoe we stedelijke ontwikkeling in de 21e eeuw aanpakken. De omvang van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft is bescheiden, maar de impact enorm: dit gebied was echt de ontbrekende schakel tussen de binnenstad en de andere wijken.“

Waar liggen nog kansen voor Nieuw Delft?
“Er zijn een paar dingen die ik graag nog terug zou willen zien. Een daarvan is een culturele functie in het zuidelijk deel van Nieuw Delft. Je ziet in andere steden bijvoorbeeld dat oude gebouwen worden herbestemd tot atelierruimtes. Ook voor Nieuw Delft zie ik zo’n ateliercomplex voor me waar van alles gebeurt, een plek waar kunstenaars elkaar ontmoeten en de verbinding aan kunnen gaan met de rest van de stad. Dat gebeurt wel in Delft, maar versnipperd en verborgen. Het mag centraler, zichtbaar en toegankelijk. Dat zou echt iets toevoegen aan de spoorzone en aan de stad Delft.”

Wanneer bent u tevreden?
“Ik denk dan meteen aan het Doelenplein. Daarachter vind je de eerste zelfbouwkavels van Delft. Het is een heel mooie plek geworden waar van alles te doen is: je kunt er fijn wonen, eten, borrelen, rustig in het park zitten of naar het filmhuis gaan. Als die sfeer er komt voor Nieuw Delft en de spoorzone als geheel, wordt het echt een prachtig stuk stad voor iedereen.”

Foto's: 

Links: ondertekening samenwerkingsovereenkomst met ERA Contour voor de bouw op veld 5
Midden: wethouder Raimond de Prez (Vincent Basler)
Rechts: feestelijke start bouw Het Straatje in de Coendersbuurt (Hilko Visser)
 

Start aanleg Nieuwe Gracht Zuid Lokaal nieuws maandag 19 maart 2018

Start aanleg Nieuwe Gracht Zuid

Deze week is gestart met de aanleg van het zuidelijk deel van de Nieuwe Gracht. Lees in dit artikel meer over de gracht, de planning, de werkzaamheden en mogelijke hinder.

De Nieuwe Gracht is een belangrijk onderdeel van de hoofdstructuur van Nieuw Delft. De contouren van het noordelijk deel van de gracht zijn al zichtbaar: zo is de kade aan de kant van de Coenderstraat al gereed. Inmiddels is ook gestart met de aanleg van het zuidelijk deel van de gracht, tussen de Westlandseweg en de Mercuriusweg. Dit gedeelte vormt een belangrijke schakel in de verbinding van het water van het Westerkwartier met het gemaal bij station Delft Zuid.

Natuurvriendelijke oevers
De gracht gaat er in het zuiden iets anders uitzien dan in het noorden. Zo krijgt de gracht aan de kant van het Van Leeuwenhoekkwartier een verharde kade - net als aan de Coenderstraat maar aan de kant van de Abtswoudse Hof komen ook natuurvriendelijke oevers. Dat geeft ruimte aan ecologische ontwikkeling. Arjaan Hoogenboom, stedenbouwkundige: “Door de geleidelijke overgang tussen water en land krijg je verschillende gradaties van nattere en drogere delen. Dat zorgt ervoor dat er meer verschillende planten en dieren kunnen leven. En levert ook een gevarieerd beeld op.”

Planning
Hoewel de aanleg van de Nieuwe Gracht al start, duurt het nog even voor we langs dit nieuwe stukje water en groen kunnen wandelen. De komende jaren wordt er namelijk druk gebouwd op de velden rond de Nieuwe Gracht Zuid. Tussen 2020 en 2023 worden de eerste gebouwen voltooid en worden de nodige paden per veld aangelegd.

Werkzaamheden en hinder
De aanleg van de Nieuwe Gracht tussen de Ireneboulevard/Westlandseweg en de Mercuriusweg/Abtswoudseweg is gestart in maart 2018. Kort daarna zijn de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd vanwege aangetroffen verontreinigingen in de grond. Inmiddels is de verontreinigde grond ontgraven en afgevoerd en zijn de werkzaamheden hervat. De actuele planning is als volgt:

Juni t/m juli 2018 – Intrillen van damwanden voor de Nieuwe Gracht en heien van buispalen achter de damwanden. Dit kan gepaard gaan met geluidshinder en trillingen.
Augustus t/m september  2018 – Aanbrengen van betonbalk op damwand, geen hinder verwacht
Oktober t/m november 2018  – Aanbrengen metselwerkschorten d.m.v. een kraan, geen hinder verwacht.
December 2018  –  Ontgraven Nieuwe Gracht Zuid met verbinding van Westlandseweg tot Engelsestraat.

Bijgewerkt: 20 juni 2018

Watergang Industriestraat
Gelijktijdig wordt langs de Industriestraat gewerkt aan een watergang tussen de Nijverheidsdwarsstraat en de Papsouwselaan. Hier worden dezelfde werkzaamheden uitgevoerd zoals hierboven beschreven: dit gaat echter om een kleiner gebied, waardoor de afzonderlijke fasen korter zullen duren.

Waterstructuur Nieuw Delft
In het plan voor Nieuw Delft speelt water een belangrijke rol. Het bepaalt het karakter van de verschillende buurten en verbindt ze met de omringende stad. De waterstructuur is ook essentieel voor een goede leefbaarheid in de stad. De watergangen zorgen ervoor dat regenwater wordt geborgen en afgevoerd, zodat het grondwater niet te hoog komt te staan, maar dat het gebied ook niet verdroogt. De Nieuwe Gracht is daarbij de belangrijkste noord-zuidverbinding, van het stadskantoor in het noorden tot X-Ray in het zuiden.

 

Nieuwbouwproject veld 5 officieel van start Lokaal nieuws woensdag 14 maart 2018

Nieuwbouwproject veld 5 officieel van start

Feest in Nieuw Delft! Na een tijd van ontwikkeling en voorbereiding is TBI-onderneming ERA Contour gestart met de bouw van het beeldbepalende nieuwbouwproject op veld 5. 

Met de officiële onthulling van het bouwbord werd de start van het nieuwbouwproject op veld 5 op vrijdagmiddag 9 maart feestelijk gevierd.

De eer was aan Raimond de Prez, wethouder Wonen, Stedelijke vernieuwing en Zorg en als projectwethouder verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Nieuw Delft, en aan Job van Zomeren, directeur van ERA Contour. Samen onthulden zij het bord, waarop goed zichtbaar is hoe het gebouwensemble met woon- en werkplekken voor kenniswerkers er straks uit komt te zien. Samen met de partijen die met elkaar hard aan het project gewerkt hebben en met enkele buurtbewoners werd daarna geproost op een mooie toekomst in Nieuw Delft.

Veld 5
Op veld 5, gelegen aan het toekomstige Van Leeuwenhoekpark, De Groene Haven en de Ireneboulevard, verrijzen straks drie gebouwen, gegroepeerd rond een binnenplein. Dit binnenplein vormt het hart van het plan. Naast 130 huurappartementen, worden op de begane grond commerciële functies in kleine units gerealiseerd, zoals horeca, dienstverlening en werkplekken voor startups. Verder omvat het plan een ondergrondse parkeergarage, fietsbergingen en gedeelde ontmoetingsplekken, onder andere in de vorm van daktuinen en het binnenplein grenzend aan het Van Leeuwenhoekpark.

Job van Zomeren: “We hebben samen met de gemeente en de architect gewerkt aan een plan dat echt toegevoegde waarde heeft voor Nieuw Delft. Dat zie je terug in het ontwerp met daarin verschillende ontmoetingsplekken. Daarnaast zorgen de onderste bouwlagen van het gebouwenensemble straks voor veel levendigheid in het gebied. Tegelijkertijd heeft het plan een energieprestatiecoëfficiënt (epc) van 0,2. Dit betekent dat de gebouwen heel duurzaam zijn.”

Magneet voor kennisintensieve bedrijven
Raimond de Prez: “Het plan voor veld 5 is bijzonder; het draagt bij aan de ambitie van Delft om in 2025 een magneet te zijn voor kennisintensieve bedrijven en kenniswerkers. Uit onderzoek blijkt dat deze groep graag wil wonen vlakbij het centrum, in een betaalbare huurwoning, in een gebouw dat ontmoeting en de mogelijkheid om samen te werken faciliteert en waar men naar behoefte voorzieningen met elkaar deelt. Dit plan voorziet in die behoefte, waar in Delft momenteel weinig aanbod voor is.”

Een mooie samenwerking
Het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS), gemeente Delft, ontwikkelende bouwer ERA Contour en vastgoedontwikkelaar Amvest hebben samen intensief gewerkt aan het nieuwbouwplan voor veld 5. Amvest wordt eigenaar en verhuurder van het gebouwenensemble. De appartementen zijn nog niet in de verhuur. Het ontwerp van het plan is gemaakt door Barcode Architects. Naar verwachting wordt het nieuwbouwproject op veld 5 in het tweede kwartaal van 2020 opgeleverd. 

 

 

Zelfbouwkavels op veld 2.3 uitverkocht! Lokaal nieuws woensdag 14 maart 2018

Zelfbouwkavels op veld 2.3 uitverkocht!

Zelfbouwers grepen hun kans op de KavelKiesDag afgelopen zaterdag 10 maart. In korte tijd waren alle individuele zelfbouwkavels (inclusief een dubbele kavel) in het Van Leeuwenhoek- kwartier op veld 2.3 uitverkocht! 

Van te voren was al duidelijk dat het een spannende dag zou worden, want er was meer vraag dan aanbod van kavels. Optant kavelkopers beleefden naarmate de dag vorderde dan ook spannende momenten. Vanaf 10.00 uur kozen de zelfbouwers één voor één hun droomkavel. Rond 16.00 uur waren alle kavels verkocht. 

Meer vraag dan aanbod 
Het was alweer de 4e KavelKiesDag in Nieuw Delft. Naast twee uitverkochte bouwvelden in de Coendersbuurt (veld 4) en de eerste kaveluitgifte in het Van Leeuwenhoekkwartier op veld 3. Ook veld 2.3 in het Van Leeuwenhoekkwartier bleek een groot succes. Al eerder dit jaar werd één groepskavel verkocht op dit veld. 

Op deze KavelKiesDag koos iedere aspirant koper op volgorde van lotnummer zijn favoriete kavel. Aanwezigen konden de vorderingen live volgen op een groot scherm. Naast vreugde was er ook teleurstelling bij diegene die hun favoriete kavel niet meer konden kiezen. Zij hebben zich opgegeven voor de reservelijst of kijken uit naar de volgende zelfbouwkavels in Nieuw Delft.

Zelfbouw midden in de stad
Een plek aan het park, in het centrum én je eigen huis bouwen. Deze drie argumenten vormen de ideale combinatie voor kavelkopers om op veld 2.3 te gaan wonen en/of ondernemen. Net als in de Coendersbuurt en op veld 3, krijg je ook op veld 2.3 weer letterlijk en figuurlijk de ruimte om - binnen heldere spelregels - een eigen huis te realiseren.

Kopers hadden de keuze variërend voor groepen (maximaal 10 woningen) en individuele kavels (maximaal drie woningen) De kavels liggen allemaal aan het Van Leeuwenhoekpark direct naast het nog te realiseren The Student Hotel. De groep zelfbouwers is gevarieerd in leeftijd tussen circa 30 en 65 jaar, van binnen en buiten Delft (en buitenland), bijzondere nieuwe (levensloopbestendige) woonvormen wel of niet gecombineerd met ondernemersplannen in de plint van de nog te realiseren gebouwen.

Start bouw
Binnen 12 weken kunnen de kavelkopers hun optie omzetten naar een definitieve koopovereenkomst. De bouw kan naar verwachting starten in 2019 en dan kunnen de eerste woningen gereed zijn in 2020.

 

 

Lokaal nieuws zaterdag 10 maart 2018

Delftse mysteries: waarom wonen er zoveel Italianen in Delft?

We hebben er geen volkstelling op losgelaten, maar hebben het vermoeden dat er veel Italianen in Delft wonen. Denk maar eens aan de vele pizzatentjes, de Italiaanse sfeer en niet te vergeten: de plaquette die je terugvindt bij de Boterbrug.

Nieuw Delft verheugd over plannen woonzorglocatie Pieter van Foreest Lokaal nieuws vrijdag 09 maart 2018

Nieuw Delft verheugd over plannen woonzorglocatie Pieter van Foreest

Op vrijdag 9 maart hebben Diny de Bresser (bestuurder Pieter van Foreest) en wethouder Raimond De Prez de reserverings- overeenkomst ondertekend voor de realisatie van een woonzorglocatie in Nieuw Delft.

“De plannen van Pieter van Foreest om een woonzorglocatie te realiseren in het noordelijke deel van veld 6 zijn een echte verrijking van het totale plan voor het zuidelijk deel van Nieuw Delft", aldus Ad Alderliesten, manager Gebiedsontwikkeling Nieuw Delft.

Diny de Bresser: "Met deze ondertekening zetten we een belangrijke stap richting de toekomst. Wonen op een vertrouwde plek in het hart van Delft, ook als er zorg en ondersteuning nodig is. Nieuw Delft is dé plek voor een nieuwe, inspirerende locatie voor senioren, waar jong en oud samen kunnen komen. Delft is immers van ons allemaal. Het is een stad, waar iedereen ertoe doet, jong en oud." 

Wethouder Raimond de Prez: "In de woonvisie hebben we met elkaar afgesproken om te bouwen aan een Delft waarin het kwalitatief goed wonen is. Met woningen van sociale huur tot koop, voor zowel jongeren als ouderen met een grote of kleine beurs. Met de plannen voor dit nieuwe woonzorgcomplex in het hart van Delft zorgen we ervoor dat ook ouderen die wat meer zorg nodig hebben in Delft kunnen blijven wonen."

Haalbaarheidsonderzoek
Alderliesten: "Met deze ondertekening reserveren we 'grond in Nieuw Delft' voor Pieter van Foreest om hun zorgcentrum te bouwen. In de komende maanden volgt een haalbaarheidsonderzoek. Dit betekent dat Pieter van Foreest en het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS) samen onderzoeken of de realisatie van de gewenste woonzorglocatie binnen de voor veld 6 geldende kaders kan worden gerealiseerd. Als dat onderzoek positief wordt afgesloten, volgt een ontwikkel- en realisatiefase. Het zal dan tot zeker 2020 of 2021 duren voordat de eerste paal de grond in gaat."

Zuidelijke velden
Veld 6, waar de woonzorglocatie van Pieter van Foreest gerealiseerd wordt, vormt samen met de velden 7, 8, 9, 10 en 11 de zuideljke velden van Nieuw Delft. Voor de zuidelijke velden wordt nu een bestemmingsplan gemaakt.

 

De maquette van Nieuw Delft: interview met de makers Lokaal nieuws donderdag 01 maart 2018

De maquette van Nieuw Delft: interview met de makers

Sinds de opening van het stadskantoor staat hij te schitteren in de publiekshal: de maquette van Nieuw Delft. Dit 3D-model op schaal laat zien hoe Nieuw Delft er in de toekomst uit kan komen te zien. Maar hoe is hij eigenlijk gemaakt? Je leest het hier!

Sinds de opening van het stadskantoor staat hij te schitteren in de publiekshal: de maquette van Nieuw Delft. Dit 3D-model op schaal laat zien hoe Nieuw Delft er in de toekomst uit kan komen te zien. Een ding is zeker, de vrolijk gekleurde maquette trekt veel bekijks. Maar hoe is hij eigenlijk gemaakt? We vroegen het de maquettebouwers zelf:

Wie zijn jullie?
“Wij zijn Made by Mistake, in 1991 opgericht in Delft. Met een team van vijf modelbouwers maken we maquettes voor architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. We werken ook over de grens: vorig jaar hebben we zelfs een maquette ergens diep in Rusland bezorgd.”

Wat maakt een maquette nu zo aantrekkelijk?
“Een goede maquette geeft echt inzicht in een plan. Het laat een totaalbeeld zien en geeft gevoel voor verhoudingen. Op een plattegrond of plaatje is dat lastiger: daar zie je het plan maar vanuit één perspectief. Een gebiedsmaquette maakt een plan letterlijk tastbaar.”

Hoe ging het bouwen van de maquette in zijn werk?
“Wij baseren ons op plattegronden en online 3D-modellen van Nieuw Delft. Het landschap is gefreesd uit een soort schuim: high-density foam. De meeste bebouwing hebben we op maat gezaagd uit hout en massief giethars. Andere ontwerpen, zoals House of Delft, zijn weer 3D geprint. Voor de bomen hebben we iets nieuws ontwikkeld: deze zijn gemaakt van vilt in diverse tinten."

Welke vaardigheden komen daarbij kijken?
"Het vakgebied van de maquettebouw is een echte niche. De mensen binnen ons team hebben allemaal behoorlijke kennis van architectuur. Dat is essentieel om een goede en mooie maquette te maken, net zoals vaardigheid met de diverse tekenprogramma’s en handvaardigheidstechnieken. Zo werken wij veel achter de computer, maar ook aan de zaagtafel of soms zelfs bij de keramiekoven."

Hoe lang duurt het maken van zo’n gebouw?
"Sommige gebouwen zijn in een handomdraai gemaakt, andere vragen meer toewijding. Voor House of Delft was er bijvoorbeeld een dag extra tekenwerk nodig om het digitale model sluitend te krijgen – daarna kostte het nog 16 uren printen met de 3D-printer."

Is dit nu precies hoe Nieuw Delft eruit komt te zien?
“Een gebied gaat er – gelukkig - nooit precies zo uitzien als op de maquette. Twintig jaar geleden mochten we al een model van het spoorzonegebied maken - en reken maar dat de plannen zich sindsdien regelmatig hebben ontwikkeld.

Ook deze maquette krijgt zo nu en dan een update. Op velden waarvoor de plannen nog verder moeten worden uitgewerkt, zie je nu bijvoorbeeld wat grovere blokjes met voorbeeldcontouren in de maquette. Ligt er een uitgewerkt ontwerp? Dan verwerken we die in detail bij een volgende aanpassingsronde. Bij grote aanpassingen kan dit betekenen dat de maquette even teruggaat naar onze werkplaats in Rotterdam. Maar voorlopig is hij gewoon weer te bekijken in het stadskantoor.”
 

Psst: heb je de maquette nog niet gezien? Kom langs bij het stadskantoor op Stationsplein 1 en sla na de hoofdingang (aan de Coenderstraat) rechtsaf. Je vindt de maquette in de hoek, aan de kant van het busplein.

Foto's: Vincent Basler

Voorlopig ontwerp Van Leeuwenhoekpark afgerond Lokaal nieuws dinsdag 20 februari 2018

Voorlopig ontwerp Van Leeuwenhoekpark afgerond

Op 3 februari 2018 presenteerde OBS het voorlopig ontwerp voor het Van Leeuwenhoekpark aan betrokkenen en geïnteresseerden. Daarbij werd onder meer aandacht besteed aan de inrichting, beplanting, water, duurzaamheid en de planning.

Op 3 februari werd het voorlopig ontwerp (VO), in een exclusieve sessie, als eerste gepresenteerd aan betrokkenen die bijgedragen hebben aan het programma van eisen en het schetsontwerp voor het Van Leeuwenhoekpark. Later op de dag konden bezoekers van Nieuw Delft Presenteert het VO voor het eerst aanschouwen. De ontwerpers van het park, de projectmanager en een duurzaamheidsdeskundige waren aanwezig om meer te vertellen over verschillende thema’s rond het park zoals de inrichting, beplanting, water en de planning voor de aanleg van het park.

Bekijk hier het Voorlopig Ontwerp in het kort >>

Voorlopig Ontwerp
Het voorlopig ontwerp, van LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten, kenmerkt zich onder meer door een centrale loper met twee bruggen en meerdere kleine doorgangen. De loper biedt zicht op de oude en nieuwe torens van de stad. Het ontwerp bevat voorzieningen als een half basketbalcourt, een trapveld, speelplaatsen en/of een vlindertuin. Op de kop van het park aan de zijde van het 'busplein' komt mogelijk een fontein (zie VO fontein) en anders een waterspeelplaats. En onder meer statige bomenrijen met linden en losse groepen meerstammige bloesembomen maken het park compleet. Het noordelijk deel van het park, grenzend aan het stationsgebied, krijgt een stedelijk karakter; het zuidelijke deel van het park meer een buurtkarakter.

Planning
Voordat wordt gestart met de aanleg van het park, worden eerst de gebouwen rondom het park (binnen de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft) gerealiseerd. Denk aan Antoni, The Student Hotel en de drie gegroepeerde gebouwen op Veld 5. Zolang de gebouwen rondom het park nog in aanbouw zijn, is de ruimte waar het park komt nodig voor bouwverkeer en bouwmateriaal. Het zou zonde zijn daar een park aan te leggen dat steeds weer beschadigd wordt door de bouwactiviteiten. Rond 2020, richting uitvoering van het park, wordt het ontwerpproces naar het definitief ontwerp (DO) weer opgepakt.   

Van Leeuwenhoekpark
Het Van Leeuwenhoekpark is straks 'het groene hart' in het toekomstige stadsgebied Nieuw Delft. Het komt letterlijk op het dak van de spoortunnel. Het park begint bij het Centraal Station en loopt door tot Leeuwenstein. In totaal beslaat het gebied ongeveer 2,5 hectare en is gemiddeld 40 meter breed (soms 30 meter, soms 45 meter) en 600 meter lang. Een bijzonder gebied dat alle potentie heeft om uit te groeien tot iets bijzonders voor Delft. Een aantrekkelijk en levendig park voor Delftenaren, toekomstige bewoners en bezoekers van de stad Delft. 

Artist impressions: LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten

Ballast Nedam Development start verkoop Floris en Guldenwater Lokaal nieuws dinsdag 20 februari 2018

Ballast Nedam Development start verkoop Floris en Guldenwater

Op woensdag 7 maart start Ballast Nedam Development de verkoop van de twee woonprojecten: Floris en Guldenwater. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst tussen 18.00 en 20.00 uur in het stadskantoor van Delft.

Op woensdag 7 maart a.s. start Ballast Nedam Development de verkoop van twee ontwikkelingen in Nieuw Delft: Floris en Guldenwater. Beide projecten worden conform het beleid van Ballast Nedam Development gasloos gerealiseerd. De start verkoop vindt plaats tussen 18.00 en 20.00 uur in het stadskantoor, Stationsplein 1 te Delft, ingang Coendersstraat.

Floris
Floris is gelegen in de Coendersbuurt, een rustige en autoluwe stadsbuurt. Ballast Nedam Development biedt 9 royale herenhuizen aan, op één van de mooiste plekken aan de Graaf Floriskade met uitzicht op de Nieuwe Gracht. Iedere woning draagt door de individueel ontworpen gevels bij aan een fraai en divers straatbeeld. Er is zelfs een woning met een levende groene gevel die luchtzuiverend is en een positieve bijdrage levert aan de biodiversiteit. Alle woningen zijn energieneutraal uitgevoerd en zijn daardoor zeer duurzaam in het gebruik. Doordat de woningen beschikken over vier lagen en een vloeroppervlakte vanaf 145m² bieden zij ruimte voor veel bijzondere indelingen. Floris is ontworpen door Faro Architecten. Kijk voor meer informatie op www.floris-delft.nl.

Guldenwater
Guldenwater is gelegen in het Van Leeuwenhoekkwartier, aan het nieuw te realiseren Van Leeuwenhoekpark. De totale ontwikkeling betreft 184 woningen. 41 appartementen en 7 royale Parkwoningen worden in verkoop gebracht. De overige woningen betreffen vrije sector huurwoningen.
De energieneutrale Parkwoningen grenzen direct aan het van Leeuwenhoekpark en zijn met bijna 200m² woonoppervlak en een zonnige achtertuin zeer royaal.
De 41 appartementen variëren in zowel omvang als plattegronden. De kleinste woning heeft circa 44m² woonoppervlak en dit loopt op tot appartementen met 139m² woonoppervlak. Alle woningen bieden een hoog wooncomfort vanwege de kwalitatieve afwerking en hoge duurzaamheidsprestatie. De bijzondere Delftse architectuur van Guldenwater is van de hand van Moke Architecten en Faro Architecten. Kijk voor meer informatie op www.guldenwater.nl.

Start verkoop
Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de start van de verkoop in het stadskantoor van Delft, op woensdag 7 maart tussen 18.00 tot 20.00 uur. Die avond kunt u meer informatie krijgen over de details. Ballast Nedam West neemt de realisatie van de woningen voor haar rekening. De bouw start in de zomer van 2018. De verkoop is in handen van Van Silfhout en Hogetoorn Wereldmakelaars, Oude Delft 110a, Delft, telefoonnummer: 015-212 52 88.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Delft.

Aanmelden